Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Sa naslovnice Vremena saznajemo da je postignut načelni sporazum između Velike Britanije i Japana vezano za tijencinsku aferu, prema izveštajima iz Tokija.

Sporazum je postignut u određenim tačkama prema kojim Engleska priznaje sadašnje stanje stvari u Kini, ali se neće protiviti merama japanske vlasti u Kini.

Takođe, Engleska se neće suprotstavljati namerama Japana u Kini, kako navodi list Vreme.

Saznajemo još i to da general Kvejpo de Ljano, koji je “juče” bio u Burgosu, otputovao u Francusku, ali određeni merodavni krugovi tvrde da nije prešao špansko-francusku granicu.

Saznaje se i da je general gospodin Jagve zadržan u Madridu u trenutku kada je hteo da putuje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je sve manifestacije i zborove.

Iz “Jednog časa razonode” saznajemo da je jedan ekspert za probu glasova, u jednoj školi za gluvoneme, ne bi pronašao telefon da nije bio zaljubljen u jednu nagluvu devojku.

Naime, Aleksandar Graham Bel bio je inspirisan da izradi jedan aparat koji će joj biti od pomoći da bolje čuje, a on nije ni sanjao od koje će koristi jednoga dana biti taj njegov izum.

Kada je prešao u Boston i danju i noću je radio učeći profesore kako da pomognu svojim mnogobrojnim učenicima.

Bel je neprekidno radio na jednom električnom eksperimentu, potpomognut bogatim klijentima, koji je kasnije pretvoren u telefon.

Baš kada je bio ubeđen da mu je eksperiment propao, prevrnuo je na sebe bocu sa sumpornom kiselinom.

Međutim, kada mu je kiselina izgorela nogu jauknuo je i pozvao svog asistenta i kroz slušalicu ga je pozvao da dođe što pre, a taj jauk bila je prva reč koja je izgovorena kroz aparat.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi