Kako je jedan mladić nasamario brojne Beograđane pre 80 godina? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

List Pravda na današnji dan pre 80. godina piše o investicijama i podsticanju sporta u Slovačkoj, a list Vreme donosi zanimljivu priču o mladiću koji je mesecima varao Beograđane i „prodavao im maglu.“

List Pravda na svojim stranicama donosi tekst o razvoju sporta u Slovačkoj. Slovaci imaju Ministarstvo za fizičku kulturu naroda koje je zaduženo za poslove iz te oblasti. Fudbal je mladima najinteresantniji pa je u toj zemlji 1940. bilo registrovano oko 450 klubova.

Kako je jedan mladić nasamario brojne Beograđane pre 80 godina? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

„Slovaci stoje na gledištu da se pored duha mora snažiti i telo, a to se najbolje sprovodi kroz sport“, piše ovaj list.

Država se angažovala u promociji sporta i zdravog života. Otvorene su brojne škole za fizičku kulturu, sagrađeni su tereni za različite sportove, igrališta i bazeni. Veliki stadion izgrađen je u Bratislavi.

Osim toga, sportske priredbe oslobođene su taksi, a to omogućava lakšu realizaciju.

Podstiču se dečaci i devojčice da treniraju, ali ih pre svega uče fer igri i poštovanju protivnika.

„Što je najzanimljivije nisam primetio nijedan faul, nijedan protest. Ponašali su se zaista fer i sportski. Ma kakve bile odluke sudije, oni su to mirno prihvatili i nisu se bunili“, piše novinar Pravde svoje utiske o utakmici omladinaca kojoj je prisustvovao.

Iako su igrači oštri i bore se za loptu, nisu grubi i poštuju pravila. Sudije zato nemaju mnogo posla. Publika je veoma pristojna i objektivna. Dolaze na utakmice zato što vole lepu igru i zanmljive poteze.

Osim fudbala, koji Slovaci najviše prate, vole i košarku. Njihova reprezentacija ostvarila je dobre rezultate u tom sportu prethodnih godina.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme piše o hapšenju mladog i oštroumnog prevaranta koji je nasamario mnoge Beograđane.

Mladić po imenu Vlastimir Milojević, koji ima 21 godinu i poreklom je iz Jagodine, bio je bivši cirkuski artista poznat po nadimku Šlaga.

Kako je jedan mladić nasamario brojne Beograđane pre 80 godina? 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Kako piše Vreme, mladić „na duši ima takve grehove da će u zatvoru svakako ostati duže vreme“.

Vlastimir je uočio da vlada nestašica automobilskih guma. Dosetio se da bi mogao lako da zaradi tako što će da nudi ljudima da od njega kupe gume. Svim žrtvama ispričao je istu priču kako poseduje četiri nove i lepe gume koje koštaju 12.000 dinara.

One koji bi mu poverovali, poveo bi do Knez Mihajilove ulice u kojoj se navodno nalazila njegova kancelarija. Kada bi se popeli na prvi sprat, Vlastimir bi uzeo novac i zamolio kupca da ga sačeka ispred vrata. Iza vrata bio je hodnik koji nije vodio u kancelariju, već je to bio prolaz ka drugoj ulici koji je koristio da pobegne.

Nakon što se pročulo za prevaranta koji se predstavlja kao prodavac guma, Milojević je odlučio da menja taktiku. Počeo je da se predstavlja kao prodavac „lepih, suvih i jeftinih drva“. Drva je posedovao isto kao i gume.

Policija je uhvatila ovog prevaranta i predala ga sudu.

Više o tome možete čitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke SrbijeUniverzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.