Kako je u Itaiji i Albaniji proslavljena 22. godišnjica fašizma? 1Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 80 godina list Vreme je pisao o proslavi 22. godišnjice fašizma i mleku od kreča na vinkovačkoj pijaci, dok list Pravda piše o trgovini invalidskim rešenjima u Zaječaru i proizvodnji energije od đubreta.

„U svim italijanskim gradovima i centrima proslavljena je 22. godišnjica od osnivanja fašističke stranke. Ovom prilikom došlo je do oduševljenih manifestacija u mnogim mestima“, prenosi list Vreme. 

U propagandističkim manifestacijama širom Italije učestvovali su i nemački vojnici. Govornici koje je odabrala stranka govorili su da je rat počeo još 1919. godine kada je Musolini pozvao italijanski narod da ustane protiv versajskog terora i inostrane plutokratije.

Kako je u Itaiji i Albaniji proslavljena 22. godišnjica fašizma? 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Italijani su na manifestacijama izrazili veliku privrženost režimu i svoju veru u pobedu. Najznačajnija manifestacija je održana u Milanu gde je kardinal Šuster blagoslovio zastavu osnivača fašizma.

U prisustvu vojvode od Bergama i velikog broja italijanskih i nemačkih oficira Musoliniju je pročitano pismo zahvalnosti milanskih fašista.

Dvadeset druga godišnjica fašizma proslavljena je i u Albaniji gde je predsednik albanske vlade, Vlarci, izjavio da Albanija ima potpunu veru u Musolinija i da će se Albanci do kraja boriti na strani Italijana.

List Vreme na današnji dan takođe piše o mleku od kreča koje su dve domaćice svojim sugrađanima prodavale na vinkovačkoj pijaci.

One su u mleko dodale kreč kako bi ono izgledalo gušće i privlačnije za kupovinu, i tako ozbiljno ugrozile zdravlje svojih kupaca.

Iste ove žene su pre nekoliko dana prodavale „falsifikovani kajmak“ napravljen od kiselog mleka i belog brašna.

Ne zna se da li su ove žene kažnjene za svoje postupke.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Pravda na današnji dan pre 80 godina piše da su vlasti u Zaječaru otkrile bespravnu trgovinu invalidskim rešenjima i aktima.

„Uhapšeno je nekoliko činovnika, delovođa opštine na području finansijske direkcije u Nišu, kao i glavni kolovođa, Nikola Racić, činovnik niške finansijske direkcije“, piše Pravda.

List Pravda za 25. mart 1941. godine
Foto:screenshot/digitalna.nb.rs

Nikola Racić je godinu dana bespravno trgovao invalidskim rešenjima sve dok njegova česta putovanja u Zaječar nisu izazvala sumnje.

Racić je najviše poslovao u Zaječaru, ali je išao i po drugim mestima i zainteresovanima nudio invalidska rešenja i akte po ceni od 100 do 300 dinara. Trgovinu rešenjima obavljao je uz pomoć činovnika iz zaječarske opštine.

Tokom svog poslednjeg putovanja u Zaječar uhvaćen je na delu zajedno sa zaječarskim opštinskim činovnikom Veljkom Simićem.

Tokom pretresa Racićevog stana nađen je veliki broj pisama opštinskih činovnika iz cele Moravske banovine, koja ukazuju na to da je ovaj posao već dugo odlično organizovan i razgranat.

„Iz pisama se vidi da su ovi činovnici naplatili ‘propisanu nagradu i taksu’ od lica kojima su predavali rešenja, pa od Racića traže da u najskorije vreme donese ‘novu robu’ „, piše Pravda.

Uhapšeni su svi za koje se sumnja da su imali veze sa trgovinom invalidskim rešenjima, a Nikoli Raciću još uvek nije izrečena kazna.

Pravda piše i o mogućnosti proizvodnje energije od đubreta.

Radi jeftinije proizvodnje energije u toku rata u engleskoj varoši Idmondsu opštinska uprava je sagradila moderno postrojenje za spaljivanje đubreta.

Na ovaj način opština je uspela da smanji potrošnju kamenog uglja u svojoj termoelektrani za čak 60 odsto. Idmonds dobija više od pola svoje energije spavljivanjem đubreta koje se do sada neiskorišćeno bacalo.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

 

 

 

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.