Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Pravda posvetio je celu naslovnu stranu tog dana proslavi rođendana, koji je obeležen u celoj zemlji „na najsvečaniji način i oduševljeno“. Centralni događaj odigrao se na Banjici u Beogradu gde je priređena revia trupa, odnosno različite vrste defilea.

Proslavi je prisustvovao knez namesnik Pavle, svi državni zvaničnici, narodni poslanici, strani izaslanici, ali i hiljade Beograđana. Patrijarh Gavrilo tim povodom je držao službu i svoju besedu završio molitvom. Mladog kralja mase na ulicama Beograda pozdravljale su klicanjem.

Na prve četiri strane lista, a potom i na 10. strani, objavljeni su izveštaji o tome kako se kraljev rođendan slavio u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Nišu, Cetinju, Skoplju, Banjaluci i ostalim gradovima Kraljevine Jugoslavije.

Skoro svi evropski listovi takođe su pisali o rođendanu jugoslovenskog kralja, prenosi Pravda, kojeg su opisivali kao „najmlađeg monarha Evrope“ i „mladog kralja koji se priprema za velike i teške zadatke“.

Osim izveštaja o nacionalnom prazniku Jugoslavije, Pravda u istom broju na Ženskim strananam donosi i vesti da će široko krojeni mantili, prave linije dominirati u jesenjoj modi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme takođe posvećuje dobar deo naslovne strane rođendanu kralja Petra Drugog, ali ne celu kao Pravda.

Na unutrašnjim stranama nastavlja se pisanje o ovom spektaklu na četiri strane. Prenose se izveštaji proslava i iz inostranstva – rođendan je proslavljen u Parizu, Berlinu, Rimu, Briselu, Triani, Bukureštu, Pragu, Budimpešti, Carigradu, uglavnom u ruskim pravoslavnim i katoličkim crkvama držanjem službi kojima su prisustvoali i predstavnici najviših zvaničnika tih država, ali i u jugoslovenskim poslanstvima u tim gradovima.

Na češkom radiju održan je jugoslovenski čas, a Vreme prenosi da je održana i svečana predstava u Narodnom pozorištu.

Među čestitkama koje su stizale iz sveta, list Vreme je na prvom mestu izdvojio telegrafsku čestitku firera i kancelara Rajha Adolga Hitlera knezu namesniku Pavlu povodom nacionalnog praznika i rođendana kralja. Međutim, nije bilo objavljeno šta je u toj čestitki i pisalo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.