Ko je privatnoj firmi dao podatke đaka 1

U obaveštenju je navedeno da se portalu pristupa sa istim korisničkim imenom i šifrom koji su dobili za korišćenje es dnevnika, te da će nakon 1. decembra imati mogućnost da nastave sa korišćenjem porodičnog ili standardnog paketa prema svojim željama.

Logovanjem na pomenuti portal roditeljima su prikazani kompletni podaci iz elektronskog dnevnika, ali i više od toga – dostupne su informacije o obrađenim nastavnim jedinicama, raspored pismenih provera znanja, prisustvu učenika časovima dodatne nastave… Prema onome što se na portalu reklamira može se zaključiti da su trenutno dostupne usluge iz standardnog paketa.

Na naše pitanje ko stoji iza portala moja.eskola.rs i da li ima dozvolu da raspolaže i objavljuje podatke iz elektronskog dnevnika u Ministarstvu prosvete nam je rečeno da taj portal nije u njihovoj nadležnosti.

„Link koji je dostavljen vodi ka veb mestu koje nije u nadležnosti Ministarstva prosvete, niti je moguće povući podatke iz es dnevnika, koje je Ministarstvo obezbedilo za škole“, bili su izričiti u Ministarstvu, iako smo im ukazali da se novinar Danasa lično uverio da su svi podaci iz elektronskog dnevnika njegovog deteta dostupni na portalu privatne firme.

Naša pitanja su usledila nakon što je Ministarstvo juče saopštilo da je „elektronski dnevnik (esDnevnik) za državne škole, kao i za roditelje đaka koji pohađaju škole koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije potpuno besplatan“.

U saopštenju je navedeno i da roditelji učenika ne treba da izdvajaju nikakva novčana sredstva za korišćenje roditeljskog portala moj.esdnevnik.

U Ministarstvu kažu i da softver za unapređene usluge u es dnevniku koji se plaća nije namenjen za državne obrazovno-vaspitne ustanove, već za sve ostale škole koje su verifikovane za obavljanje vaspitno-obrazovnog rada, čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice.

„Oni samostalno donose odluke, nezavisno od Ministarstva prosvete o unapređivanju svog obrazovno-vaspitnog procesa i korišćenju ovakvih usluga, a sve u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju.

Nadležni, međutim, nisu odgovorili na naše pitanje kako je moguće da se to ne odnosi na državne škole, kada su roditelji čija deca idu upravo u državne škole dobili ponudu za pristup pomenutom portalu iz koje su zaključili da je korišćenje naprednih usluga besplatno samo do 1. decembra.

Unapređenja verzija elektronskog dnevnika je deo platforme eŠkola, a vlasnik tog brenda, kako se može pročitati na sajtu, je preduzeća Tesla software.d.o.o. Prema ranijem pisanju Krika ova kompanija je učestvovala u izradi elektronskog dnevnika.

Napredno

„Napredna rešenja za bolju školu“ glasi naslovna rečenica na sajtu eskola.rs, na kome se reklamira eŠkola kao „platforma namenjena za efikasno vođenje obrazovno-vaspitne evidencije, analitiku i izveštavanje o obrazovno-vaspitnom radu učenika, kao i za kvalitetniju i redovniju komunikaciju sa roditeljima“. Prijavom za roditelje uz šifru i lozinku koju su roditelji ranije dobili od škole da bi mogli da pristupaju elektronskom dnevniku Ministarstva prosvete, ulazi se na stranicu moja.eskola.rs gde su prikazani svi podaci iz es dnevnika.

Preokret

Nakon što je u javnosti otkrivena cela priča juče popodne nije bilo moguće pristupiti portalu moja.eskola.rs pomoću šifre i lozinke koju su roditelji dobili za logovanje na sistem elektronskog dnevnika. Takođe je u toku dana prestala da „iskače“ reklama za unapređenu verziju elektronskog dnevnika.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.