Koliko je Srbija daleko od organizovanja festivala koji se najavljuju? 1Foto: EPA - EFE/Alejandro Garcia

Danas po podne biće održana sednica Kriznog štaba, a kako prenose beogradski mediji osnovna pitanja koja će biti razmatrana su produženje rada ugostiteljskih objekata, otvaranje noćnih klubova, ali i mogućnost organizovanja proslava kao i festivala.

Davanje zelenog svetla za održavanje muzičkih događaja prethodnih dana u fokus javnosti stavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, rekavši između ostalog da će u prestonici biti organizovani koncerti kao vid naučnog eksperimenta da bi se videlo koliko se virus širi na ovakvim događajima.

Istovremeno, i predstavnici festivala u Srbiji izašli su sa svojim predlogom kako bi mogli da se organizuju muzički događaji.

Epidemiolozi su ipak malo oprezniji i upozoravaju da bi održavanje ovakvih manifestacija moralo da zavisi pre svega od epidemiološke situacije. Epidemiolog Zoran Radovanović tako kaže za Danas da bi se muzički festivali mogli organizovati u situaciji kada se u Srbiji registruje nekoliko desetina novozaraženih dnevno, uz odgovarajuće mere opreza, poput obaveznog negativnog testa.

Pred današnju sednicu KŠ, Goran Vesić kazao je da je Gradski zavod za javno zdravlje Beograda poslao Kriznom štabu protokole koji sadrže procedure za organizaciju kongresa, seminara, svadbi, koncerata i festivala.

– Očekujem da ovi protokoli budu prihvaćeni i da ljudima koji rade u „ivent“ industriji kažemo kada će moći ponovo da organizuju događaje, rekao je Vesić.

Istovremeno, srpski festivali Exit, Beerfest, Arsenal fest i Lovefest, poslali su predlog kako bi ove godine mogle da budu organizovane ove manifestacije.

Koliko je Srbija daleko od organizovanja festivala koji se najavljuju? 2

Prema ovom predlogu, na koji je kako ističu predstavnici festivala pozitivno mišljenje dao beogradski zavod za javno zdravlje, na festivale bi mogli da uđu posetioci koji imaju negativan PCR test, negativan antigenski test, test na antitela koji potvrđuje da su preležali koronu, ili potvrdu o vakcinaciji.

U slučaju da se događaj organizuje pre 1. juna festivali predlažu da broj posetilaca ne prelazi 1.000, a nakon 21. juna da može da bude veći. Prethodnih godina Arsenal fest organizovan je u junu, u julu Exit, a u avgustu Bir i Lav fest.

Predstavnici festivala u svom saopštenju takođe su podsetili da su u evropskim gradovima poput Barselone i Liverpula prethodnih nedelja održani koncerti, koji su pokazali da „muzičke manifestacije mogu biti 100 odsto sigurne, bez obaveze fizičke distance ili nošenja maski“.

Na koncertu u Barseloni inače bilo je prisutno 5.000 posetilaca (u prostoru čiji je kapacitet 17.000), koji su prethodno bili negativni na testu.

Posetioci nisu morali da poštuju razmak ali su morali da nose maske. Par nedelje kasnije pokazano je da među onima koji su bili na koncertu šestoro naknadno bilo pozitivno na korona virus, s tim da je za četvoro utvrđeno da se nisu zarazili na samom događaju.

Zoran Radovanović kaže da bi organizacija muzičkih festivala u Srbiji ipak morala da zavisi od epidemioloških prilika.

– Ako ovako loše ide vakcinacija i ako broj novozaraženih bude sporo opadao, onda bi festivali bili problematični. Ako bi se stvorio viši stepen otpornosti u populaciji, onda bi ovakvi događaji bili mogući uz mere predostrožnosti i uz manje popunjene kapacitete, uz uslov da broj novozaraženih dnevno bude ispod 100, odnosno nekoliko desetina, navodi Radovanović.

On upozorava i da bi moralo da se vodi računa da li kontrola mera poput popunjenosti kapaciteta moguća na svakom od tih događaja, ali i o tome odakle dolaze posetioci.

– Za one koji dolaze iz zemalja u kojima bukti epidemija morale bi da važe posebne mere opreza, dodaje sagovornik Danasa.

On zaključuje da „život mora da teče dalje“ ali i da je najvažnije svesti rizik od širenja zaraze na najmanju moguću meru.

– Takav skup bi najverovatnije doveo do malog porasta zaraženih ali cilj je da to bude minimalno, i da se rizik svede na prihvatljiv nivo, zaključuje Radovanović.

Koncert u Liverpulu deo istraživanja

Koncert organizovan u Liverpulu deo je šireg istraživačkog projekta tokom koga se prati širenje virusa među posetiocima različitih događaja od muzičkih preko sportskih do kongresa. Posetioci koncerta u Liverpulu, njih 5.000, morali su da imaju negativan PCR test ali nisu morali da nose maske ili da održavaju fizičku distancu. Istraživači planiraju da sprovedu naknadno PCR testiranje kako bi se utvrdilo da li je došlo do zaražavanja posetilaca.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.