Komisija KC Niš proveravala tvrdnje o "nesavesnom lečenju" hirurga 1Foto: Privatna arhiva

Radmilo Janković, pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, u kojoj je 14. aprila od Kovida 19 preminuo poznati ratni hirurg i bivši direktor niškog Urgentnog centra Miodrag Lazić, negirao je juče da je Lazić “nesavesno lečen”, što je u prijavi inspekciji Ministarstva zdravlja navela njegova ćerka.

Janković je za Danas kazao da je uprava niškog KC formirala Komisiju za unutrašnji stručni nadzor u slučaju lečenja doktora Lazića, a nakon što je “stigla predstavka” inspekcije Ministarstva zdravlja. Komisija je “uradila izveštaj i predala ga inspekciji Ministarstva”. 

On je kazao da je Lazić “kao i svi drugi pacijenti, primio svu terapiju preporučenu protokolom za lečenje obolelih od Kovida 19, kao i dodatnu terapiju koja se odobravala po posebnom protokolu”. 

– Iz ličnog i ogromnog pijeteta prema preminulom kolegi i obzira prema njegovoj porodici, ne bih želeo da komentarišem lične navode (u prijavi). Ono sto zasigurno znam je da je kompletno medicinsko osoblje, od trenutka potvrđivanja dijagnoze pa do trenutka tragične smrti, učinilo sve što je u njihovoj moći da spasu život doktora Lazića. I u tome se, rizikujući sopstvene živote, nijednog trenutka nisu štedeli- rekao je Janković.

Naš list je prekjuče objavio da je Lazićeva ćerka Nina Vujošević, inače i sama lekarka u KC, krajem maja podnela prijavu inspekciji Ministarstva u kojoj zahteva da se odgovorni za lečenje njenog oca na Klinici za anesteziju, koje je trajalo od 10. do 14. aprila, “adekvatno sankcionišu” zbog “niza nepravilnosti, propusta i grešaka”. Ona je kao odgovorne za “nesavesno lečenje” označila Jankovića i D. Lj, načelnika jedinice intenzivne nege na toj klinici. 

U prijavi se između ostalog navodi da je Lazić navodno, po odluci Jankovića, prerano skinut sa respiratora, na kojem je bio samo jedan dan, iako su anesteziolozi porodici govorili da “nije indikovano” da se to učini pre vremena. Vraćen je na kiseoničnu masku- što mu je “ugrozilo mogućnost oporavka”, iako su “svi zaposleni na klinici vrlo dobro znali” da je patio od teškog oblika klaustrofobije, koja je posledica njegovog višegodišnjeg boravka na ratnim prostorima bivše Jugoslaviji, kao lekara dobrovoljca. “Iako u jako lošem stanju, boreći se za vazduh, molio je da ga vrate na respirator”, pošto je kao lekar “imao pravo da učestvuje u sopstvenom lečenju”, ali to nije učinjeno, dodaje se.

U njoj se još kaže da je Lazić intubiran sa zakašnjenjem, tek 14. aprila ujutru, iako mu se stanje pogoršalo prethodnog dana popodne. Izražava se sumnja da je uopšte primao terapiju koju su mu indikovali infektolozi, među kojima i eksperimentali lek “tocilizumaba”, čiju upotrebu je u njegovom slučaju odobrilo Ministarstvo zdravlja. U otpusnoj listi nije navedeno da je dobijao ovaj i još neke lekove, a infektolog, koji je po protokolu jedini nadležan da prati efekte eksperimentalnog leka, nijednom nije konsultovan. 

Prema tvrdnjama Lazićeve ćerke, potpuno su netačni navodi u otpusnoj listi da je njen otac sa Klinike za infektivne bolesti primljen na Kliniku za anaesteziju “u jako teškom stanju, i da se sve vreme održavalo jako teško opšte stanje pacijenta”. Ona je podsetila da je i sam Janković kazao medijima da je Lazić “potpuno stabilno”, a na društvenoj mreži postavio i selfi sa njenim ocem kao dokaz. Dodala je da je Lazić pre prebacivanja na Kliniku za anesteziju, “bespotrebno” i na insistiranje Jankovića i D.Lj, tri dana lečen na Klinici za infektivne bolesti, gde mu je bio obezbeđen “adekvatan smeštaj, nega i terapija”, a njegovo stanje je “sve vreme bilo stabilno”. 

Lazićeva smrt je, inače, bila propraćena komemoracijama, sirenama, puštanjem njegove omiljene pesme “Marš na Drinu”, bilbordima ili muralima u više gradova Srbije, Republike Srpske, Crne Gore. Čitulju u jednom dnevnom listu dao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nazivajući ga “velikim herojem” i poručujući da ga “Srbija nikada neće zaboraviti”. Uprava KC je na dan njegove smrti saopštila da je otišao “voljeni i omiljeni doktor Laza”, koji je “bio i ostao njihov heroj”, navodeći da je odlučio da u borbi protiv korona virusa  “ponovo bude na prvoj liniji, bez obzira što ga je samo dva meseca delilo od penzije, a on znao da je zbog zdravstvenog stanja i sam ugrožen”. 

 Ministarstvo zdravlja ćuti

Ministarstvo zdravlja juče nije odgovorilo na pitanja Danasa o inspekcijskom nadzoru u Kliničkom centru zbog “slučaja Lazić”. Ostali smo uskraćeni za odgovore na pitanja da li je zdravstvena inspekcija postupala po prijavi Nine Vujošević i šta je njen nalaz.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Komisija KC Niš proveravala tvrdnje o „nesavesnom lečenju“ hirurga”

  1. Svaka cast lekarima koji su u takvim uslovima i po tolikom pritiskom uspeli da izvedu epidemiju na razuman nivo..anesteziolozi su u manjku to svakako stoji a svi znamo da su oni suvo zlato trenutno i ne trebamo ih demoralisati ovakvim tekstovima. Podrska za anesteziologe, pred vama je tesko vreme

  2. Zapamtite, onaj koji nema sta da krije recice javno, ne nije bio ni jedan propust, tvrdim.
    Onaj koji laze i priprema pricu ceka da je pripremi.

  3. … ako hoćeš nešto da sakriješ i uništiš dokaze onda formiraš komisiju !

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.