Kon: Bojkot FoNeta i Danasa politizacija 1Predrag Kon Foto: Beta/Vlada Srbija/Slobodan Miljević

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon nazvao je danas politizacijom novinarska pitanja o ponašanju predsednika Srbije u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i ocenio da su to pitanja za šefa države, a ne za struku, dok je, kao politizaciju, označio i odluku FoNeta da na konferencijama Kriznog štaba više ne postavlja pitanja.

„Ovaj bojkot FoNeta, čujem i vidim da se i Danas priključio, to je opet neki način politizacije svega toga“, izjavio je Kon televiziji N1.

On je objasnio da postoji ogroman broj pitanja i da je nemoguće odgovarati na sve.

„Par dana nisam učestvovao, pa i ne znam sad da li je tu bilo nečeg konkretnog, nisam ni video ta pitanja. Znate da je nemoguće odgovoriti na 100 i više pitanja na konferenciji koja traje do sat vremena“, precizirao je Kon.

Ukazujući da pitanja o ponašanju predsednika Srbije u vreme epidemije doživljava kao politizaciju, on je poručio: „To pitajete njega, to nije pitanje za mene“.

Na podsećanje da njegove kolege u Velikoj Britaniji odgovaraju na pitanja o premijeru Borisu Džonsonu, Kon je uzvratio da se on bavi isključivo epidemiologijom.

„Ja to tako doživljavam, zato što pokušavam da se bavim isključivo epidemiologijom“, precizirao je Kon, tvrdeći kako ni sam ne zna kako se našao „u ovoj situaciji“.

„Radeći samo svoj posao, pokušavam da se sklonim od svih drugih ratova, osim od rata prema virusu“, istakao je Kon. Upitan da li je bila odluka struke da se konferencije Kriznog štaba zatvore za novinare i da li je to učinjeno da bi se izbegla neugodna pitanja, on je odgovorio da mu to „nije padalo na pamet“.

Podsetio je da se pojavila priča o tome da je virus ušao u neke redakcije i „više niko nije mogao da tvrdi“ da niko od novinara i snimatelja koji dolaze na konferencije nije zaražen. „Možda s vašeg aspekta ovakve konferencije nemaju smisla. S mog, mislim da se informacija prenosi ako otvoreno odgovaramo na sva pitanja“, ocenio je Kon.

On je napomenuo da neće imati odbojan stav prema „određenom obliku pritiska ili političkog insistiranja na prisutnosti novinara“ i poručio da će „to prihvatiti“. Kon nije isključio mogućnost video konferencija, navodeći da u Kriznom štabu nisu o tome mnogo razmišljali kada su donosili odluku da novinari ne prisustvuju.

Kon: Bojkot FoNeta i Danasa politizacija 2

Kako je naglasio, „lično nema ništa protiv“ bilo kakvog načina komuniciranja koji je prihvatljiv za obe strane, a da istovremeno čuva zdravlje. Kon nije direktno odgovorio na pitanje N1 da li smatra da ta redakcija vodi kampanju protiv zdravlja, što tvrde tabliodi naklonjeni vlasti. Rekao je da neće iznosti lični stav, ali da je „čuo mnoge stavove koji se podudaraju sa onim što tabloidi prenose“. „Neki utisci organizovanog napada postoje, ali ne preko vaše ili bilo koje televizije, već prvenstveno preko društvenih mreža“, ocenio je Kon.

„Da li to odmah ide na tabloide, da li su oni dali previše veliki značaj svemu tome? Možda sam ja sve to pokrenuo tim pokušajem da se sklonim na određeno vreme, da iz nekih drugih redova budem u svemu ovome“, rekao je Kon. On je ukazao da viđenje tabloida nije njegovo razmišljanje, niti želi da se time bavi i priznao da „to prilično malo i prati“. „Pratim šta se dešava na društvenim mrežama, jer imam utisak da se tu vidi raspoloženje. U jednom trenutku mi se učinilo da je raspoloženje toliko naraslo protiv sprovođenja mera da je bilo pitanje ako je većina protiv – onda to treba jasno i da iskažem“, objasnio je Kon.

„I to je bio taj moj stav da je možda neophodno da se sklonim“, protumačio je Kon svoj status na Fejsbuku, koji je shvaćen kao njegova ostavka u Stručnom timu kriznog štaba. Posle te objave usledio je poziv na razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, od kojih je Kon dobio snažnu podršku. Prema njegovim rečima, u tom razgovoru je poručeno da je neophodno da ostanemo zajedno do kraja. On misli da je „moguće da i sam greši“ i navodi da mu mnogi kažu kako je u ovoj situaciji nemoguće ostati neutralan.

„Mnogi će moje podržavanje mera pripisati podršci nekoj opciji. Ja sam sarađivao sa svakom vlašću, ja sam uvek uz vlast zbog same prirode ovog posla“, predočio je Kon.

On je naglasio da nije vreme za zloupotrebe ovakve situacije, jer imamo „jasnog zajedničkog neprijatelja i moramo njime da se bavimo“. „Ako se poteže pitanje vladajuće strukture, potežite, nemam ništa protiv toga. Sigurno će to doći na red“, zaključio je Kon.

FoNet je odbacio optužbe Predraga Kona precizirajući da se ovde ne radi ni o politizaciji ali ni o bojkotu konferencija stručnog tima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

39 reagovanja na “Kon: Bojkot FoNeta i Danasa politizacija”

 1. O tome vas druze potpukovnice Dr Kon, Niko nista nije pitao. Poceo je izgleda da vam curi onaj instikt od 2009 godine kada ste bili na ivici krivicne odgovornosti za vakcine. Savet za vas je, prestanite da zabijate nos u stvari Koje se ne ticu vasih kompetencija i Vase dodeljene uloge u tzv kriznom stabu, od verskih pitanja do pitanja medija koji su se casno skonili od vaseg brutalnog presecanja komunikacije sa njima i bekstva iza paravana jednoumlja.

  • Niko nema pravo da nam NE pruža pravovremene i tačne informacije. Oprostite zbog greške.

  • Jos jednom podsecanje, da se ne zaboravi:

   “…  Pretpostavljam da priličan broj ljudi ne pamti proglašenje vanrednog stanja u Srbiji, zbog pandemije respiratornog korona virusa tipa AH1N1, u novembru 2009. godine. Tada je, taj isti gospodin, Predrag Kon, predsednik tadašnje Radne grupe za borbu protiv pandemije izjavio da će broj obolelih u Srbiji biti veći od dva i po miliona i da je, zbog toga, potrebno vakcinisati celokupno srpsko stanovništvo. Predložio je nabavku SEDAM i PO miliona doza tadašnjem Ministarstvu zdravlja. Naručena su 3 miliona, a avansno plaćeno 850.000 doza. Na osnovu preporuka sadašnjeg epidemiologa Branislava Tiodorovića, a tadašnjeg predsednika tenderske komisije za nabavku vakcina, kupljene su, naravno, skuplje vakcine švajcarske firme Novartis, umesto jeftinije doze, takođe švajcarske firme Glakso Smit Klajn. Umesto 3 miliona građana , vakcinisano je svega 149.882 ljudi., a ostalo je uništeno i bačeno. Umesto dva i po miliona teško zaraženih, hospitalizovan je svega 6021 pacijent. Umrlo je 137 ljudi. Od toga više od pola na respiratorima. Vakcina, koju su tražili i odobrili za uvoz veliki stručnjaci, gospoda Kon i Tiodorović, pri tome je bila zdravstveno veoma opasna i nedovoljno ispitana, naročito dečja, lažna split vakcina, zabranjena u većini zemalja koje zaista brinu o svojim građanima. Tu dečju vakcinu su takođe odobrila oba navedena gospodina. Potpuno ista ekipa danas iznosi iste šarlatanske zaključke, prognoze i naredbe, radeći isključivo za interese velikih korporacija. Ko je sve tu još umešan, pretpostavljam da već znate i sami. Opasne su igre u pitanju, vrti se veliki novac, nema tu mnogo brige za slabije i zato… Čuvajte se…”

   • Hvala na podsećanju, treba ovo ovako sistematizovati i klasifikovati u pamćenju. Uglavnom, kockice se slažu: mi smo ovde sabijeni između dve vatre: „struka“ u isto vreme radi za farmaceutske krvopije i za Vučićev režim. TO je teško preživeti, ne virus…

   • Samo da znate, Vase izlaganje ovde vec dva dana saljem svim ljidima do kojih mi je stalo. Da procitaju. Da vide. Bravo! Bravo! Bravo!

   • Bravo! Pravo u srz problema! Opet se pokazuje da je dugu unapredjenom samo licni interes /citaj:novac/ bitan! Odstupi bagro!

  • Nazalost struka bruka se sama kompromitovala, ne samo očitom politizacijom već i po pitanjima zaraze davajući često oprečne stavove i izbegavajući odgovore na logićna pitanja. Teško je verovati ovako ispolitizovanoj struci, ja im nista ne verujem, mislim da su spremni na svaku laz ili izvrtanje istine ako se tako naredi.

  • Jovane, šta trabunjaš ti…kakvo jednoumlje, je si uzeo neke trave, šta?
   Pa neće čovek da politizuje i neće da učestvuje u ratu partijskih „novinara“

 2. Doktor Kon, kao neko ko se protivi politizaciji epidemije, dopusta sebi previse politickih odgovora, a ostro izbegava samo ona politicka pitanja koja mu ne odgovaraju. Ako nista, bar je principijelan u selektivnosti.

 3. Virus je postao politizacija, samoreklama gospodara Vucica i sjajna prilika da se izivljava…Zao mi je sto ste se i Vi nasli medju tim odabranim. Lepo bi bilo da ste mu objasnili da postoji ogromna razlika izmedju fizickog kontakta i zatvora. Manje vise, znamo sta je to metar, dva distance.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.