Kon: Nosićemo maske do proleća 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

U Beogradu je 85 odsto pozitivnih od onih koji se testiraju i to je snažan podatak, rekao je za portal Nova.rs epidemiolog Predrag Kon i naglasio da nošenje maski nije pitanje „hoću – neću, već je pitanje obaveze koja će trajati jako dugo – sve do proleća sledeće godine“.

Virus nam je jasno rekao: nema sezone kod mene, kod mene je situacija da idem i preko leta i preko zime, u bilo koje godišnje doba, poručio je Kon.

Ovo će biti talasasto, ponovo ćemo imati pad, čim dođe do opuštanja biće rast i biće tako sve do dolaska vakcine, uvern je Kon. A, ako ne dođe do vakcine, ukazao je on, moraćemo svi, kad kažem svi – više od pola da se zarazimo. Moramo da radimo postepeno i sa sprovođenjem mera sprečavamo virus što je moguće više, ocenio je Kon, tvrdeći da nikada nije bila ovakva aktivnost virusa kakva je danas u Beogradu.

Na pitanje šta posle dve nedelje, na koliko su uvedene mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom, Kon odgovara da posle dve nedelje ostaju maske „i ostaće do daljeg“. Sve ostalo je znak pitanja. Ako se naučimo da idemo u noćne klubove sa maskama. Ako mi neko garantuje da će tako da bude… Svi neprekidno pričaju da nešto ne može. Da ne može da se napravi utakmica tako da dođe 5.000 sa razmakom, pa onda neće biti utakmice, predvideo je on.

Ja branim stanovništvo Srbije od virusa. Da li sam u toj situaciji sa vlašću, ili ne, ja jednostavno imam jasne pokazatelje da sam vrlo često u sukobu, poručio je Kon. Taj sukob nije ne znam kakav, to je verbalna razmena mišljenja. Kada prelazi u bes ili nešto neprihvatljivo, ja kažem – dobro, ja razumem. Taj sav bes koji postoji treba preusmeriti prema virusu i stavljati maske. Ako stavimo maske i nosimo ih stalno, taj virus nema gde, zaključio je on.

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 309 novoobolelih, a 11 osoba je preminulo od posledica korona virusa, što je najveći broj preminulih u jednom danu posle 14. aprila kad ih je bilo devet.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

16 reagovanja na “Kon: Nosićemo maske do proleća”

  1. Dr. Kon , ustani , sedi 1 zakljucno. Covece kako te nije sramota da se stalno pojavljujes i lupetas. Svaki put druga prica , cujes li ti sebe.

  2. Neki ovde nece docekati prolece .
    Niste rekli koje prolece i koje godine .
    Oj drugovi , jel Vam zao ,
    Rastanak se primakao ,…

  3. Ovo je slika i prilika nase struke koja upravlja ovom krizom. Covek upravlja krizom a nema pojma sta je uzrok krize. Zalosno. I sto je najopasnije – misli da zna. Odlazi ne trebas nikome. Nikakav novi virus ne postoji., osim virus straha u glavama ljudi da ne nazebu. I taj virus straha ce zavrsiti posao, a to je da svi dobijemo „vakcinu“, ali ona nece biti od nikakvog virusa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.