Foto: Kosovo-Police/FB

Pripadnici kosovske policije su, tokom operacije, sprovedene na nekoliko lokacija u regionu Gnjilana, uhapsili pet osoba, koje su nešto kasnije oslobođene, rekao je za KTV tužilac u Gnjilanu Jetiš Maljoku, navodi RTS.

Kosovska policija je prethodno saopštila da su ova lica uhapšena pod osnovanom sumnjom da su uključena u „delatnosti protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, prenosi KoSSev.

Iako nema detalja o tome na kakve se aktivnosti neposredno misli, policija je istovremeno, „u cilju tačnog informisanja javnog mnjenja“ demantovala, „neke srpske medije/portale, koji izjavljuju da se policijska operacija sprovodi protiv bivših pripadnika KSB“.

„Objašnjavamo da su to samo neki navodi ili spekulacije pomenutih medija,“ naglašava Policija Kosova.

Policija, međutim, nije iznela detalje da li je jutrošnja akcija povezana sa samim pitanjem KBS, odnosno aktuelnim napuštanjem srpskih pripadnika iz nje u ovom kraju.

RTV Puls javila je jutros da su jake specijalne policijske snage blokirale privatne kuće, a takođe i poslovne prostorije načelnika Kosovko-pomoravskog okruga Radovana Stojkovića i direktora ogranka Nacionalne službe za zapošljavanje Jovana Denića u Gornjem Kuscu kod Gnjilana, te da je u toku pretres. Ove institucije se nalaze pri srpskom državnom sistemu.

Ista televizija je takođe javila i da je navodno izvršen i pretres više kuća bivših pripadnika Kosovsko-bezbednosnih snaga (KBS) srpske nacionalnosti koji su nedavno napustili tu službu.