Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Kuća od slonovače, koju smo toliko voleli, srušila se pred naletom elektronskih medija. Posebno, danas, SANU ne može da živi van sredine u kojoj deluje, niti može da očekuje da u budućnosti ne bude stalno procenjivana od grupa i pojedinaca, rekao je Kostić na svečanosti povodom Dana SANU.

Svečanosti, iako najavljeni, nisu prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

On je ukazao da su u prethodnim mesecima SANU i pojedinci u njoj bili izloženi kritici, koja je „ako se izuzme poruga i moralne diskvalifikacije“, bila „čudna mešavina iskrene, mada ne i uvek dobro informisane zabrinutosti i neistina, konstrukcija i subjektivnosti“. Određeni medijski krugovi gotovo svakodnevno su objavljivali tekstove sa eksplicitnim optužbama, a da nismo pitani imamo li šta da kažemo u svoju odbranu, naglasio je Kostić.

Prema njegovom mišljenju, SANU je u nekoj meri prepustila prostor svojim kritičarima, „iskreno i verovatno naivno verujući u moć činjenica i elaboriranih mišljenja“, dok se, uporedo, u elektronskim medijima i društvenim mrežama „zbunjeno suočavala sa pravim verbalnim nasiljem“. Kostić je upozorio da postoje grupe, „organizovane često na osnovu iznenađujućih kriterijuma ili čak i bez njih“ koje sada sve glasnije od SANU traže da se ona kolektivno i nedvosmisleno izjasni, ali isključivo tekstom koji joj oni diktiraju. Takvi, precizirao je Kostić, iščekuju da će iz SANU, „kao iz kakvog megafona konačno odjeknuti ono što bi želeli da čuju, poput one mitske rupe iz koje izlazi ‘U cara Trajana kozje uši'“. Kada se to ne dogodi, zaključak je kratak i jasan: Kutiju treba ukinuti ili razbiti. Verujem da SANU, nastojeći da se bitno ne udaljava od naučnih i umetničkih osnova, mora negovati odgovornu kritiku, koja se sastoji samo u tome da kažemo da stvari nisu dobje takve kakve jesu, rekao je on.

Kostić je poručio da SANU treba da se osvrne na sve kritičke primere koje su se čule u proteklom periodu i da se odredi prema nizu stavova i predloga, „čak i ako se u ovom trenutku ne slaže sa njima“. Pre svečanosti obeležavanja Dana SANU otvoren je i Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju te institucije.