Foto: BIRN

„Ne mogu da verujem da su me prevarili“, kaže u razgovoru za BIRN Nenad Mirčetić, jedan od roditelja dece koja su 2018. godine upisala privatnu gimnaziju u Kragujevcu. Tu im je bilo obećano da će biti školovani za poslove iz oblasti medicine, iako će formalno biti upisati na smer administrator računarskih mreža IT gimnazije.

Osnivač IT gimnazije u Kragujevcu je Akademija Oksford koja pruža neformalno obrazovanje širom Srbije. U pitanju je čitava mreža škola i obrazovnih centara u okviru koje postoje srednje škole (medicinska, ekonomska, saobraćajna, turistička i škola nege i lepote), kao i kursevi jezika, ugostiteljstva, nege i lepote.

Deo Akademije Oksford je i srednja škola Sveti Arhangel u Novom Sadu koja ima medicinski smer. Istoimena škola – ali bez medicinskog smera – postoji i u Kragujevcu, koji su đaci hteli da upišu.

Dvadesetak dana pre početka školske godine roditeljima je prilikom predaje dokumenata u srednju školu Sveti Arhangel u Kragujevcu bilo obećano će deci biti omogućeno medicinsko obrazovanje.

Dva dana pre početka školske godine đaci su obavešteni da akreditacije ipak nema i da moraju da sklope ugovore sa IT gimnazijom.

Deca su tako upisana na smer administrator računarskih mreža sa obećanjem da će se sve rešiti do decembra 2018. godine.

To se, međutim, nije dogodilo. Deca su medicinske predmete slušala u programerskoj školi, što nije dozvoljeno. Ocene na polugodištu su dobili na običnom papiru sa pečatom. Neki od roditelja više nisu verovali obećanjima pa su decu upisali u drugu školu.

Prilikom upisa u drugu školu, roditelji su doneli papire sa ocenama.

„Bili smo začuđeni kada smo videli papir sa navodno položenim ispitima. Naravno, nismo ih priznali“, kaže za BIRN direktor Srednje škole Dositej Obradović Zoran Deskovski, u koju se do sada prebacilo dvoje učenika.

„Čudi me da je pravnik pristao da izda takav papir. Na tužilaštvu, prosvetnoj inspekciji i MUP-u je da opredele karakter tog dokumenta“, objašnjava Deskovski, koji je advokat po zanimanju.

On dodaje da ga je kontaktiralo još dvoje roditelja kako bi svoju decu ispisali iz IT gimnazije i upisali u medicinsko odeljenje škole Dositej Obradović.

I dok roditelji kažu da su iznevereni a njihova deca u problemu, direktorka i vlasnik škole imali su različita objašnjenja.

Ceo tekst Kragujevačka IT gimnazija drži medicinsku nastavu bez dozvole možete pročitati na sajtu javno.rs.

Povezani tekstovi