Aljbin Kurti Foto: EPA/STRINGER

Jedna od tema koja je građanima Kosova oduzela najviše energije je dijalog Beograda i Prištine, izjavio je lider pokreta‚ „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti. On smatra da pre dijaloga u Briselu treba rešiti institucionalne probleme na Kosovu.

-Pokret „Samoopredeljenje“ smatra da je svaki dan bez dijaloga sa Srbima na severu izgubljen dan. Treba da damo prioritet Srbima sa Kosova koji su građani naše zemlje i tom prilikom treba da istaknemo ono što nam je zajedničko – nedostatak radnih mesta, vladavine prava, socioekonomske probleme. Nacionalni identitet je veoma važan, ali nije jedini i to ne treba da bude početna tačka dijaloga, rekao je Kurti, javlja RTK2.

Kako se navodi na RTK2 Kurti kaže da na Kosovu nije potrebno pomirenje Srba i Albanaca, već dijalog svih zajednica i da Srbija prizna Kosovo. Prema njegovom mišljenju Srbija je u rešavanju pitanja Kosova zainteresovana za razmenu teritorije, a predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću se, kako kaže, žuri da reši ovo pitanje pre nego što Kosovo dobije vojsku.

-Verujem da Srbija želi da Kosovo prihvati terotorijalno razmenjivanje. Jer kada kosovski zvaničnici govore u korist razmenjivanja to znači da odustaju sa severa a da ne dobijaju preševsku dolinu. Šta više Vučiću se žuri da reši pitanje Kosova pre nego što Kosovo dobije vojsku, jer kada jedna država ima vojsku onda je bliže izgradnje državnosti. Takođe, Srbija žuri zbog ispunjavanja uslova za ulazak u EU jer je pozicija Srbije mnogo jača kada je dijalog u toku, kaže lider „Samoopredeljenja“, stoji na RTK2.

U periodu od 2014. do 2017. godine, na 44 odsto sednica Skupštine Kosova diskutovano je o dijalogu, dok je od ukupno 170 sastanaka parlamentarnih komisija, dijalog Beograda i Prištine 45 puta bio tema, navode iz Demokratskog instituta Kosova.

-Teme o kojima se uglavnom diskutovalo bile su Zajednica srpskih opština, sporazum o pravosuđu, paralelne srpske institucije. Imali smo i sedam inicijativa na ovu temu u Skupštini Kosova, od kojih je četiri usvojeno. Od ukupno 170 sastanaka koje je sazvala parlamentarna komisija i kojima su prisustvovali ministri ili drugi zvaničnici, na 11 se diskutovalo o dijalogu, dok se tokom 34 sastanka o tome razgovaralo i sa drugim službenicima, kaže Ismet Krejziu, Direktor Demokratskog instituta Kosova, piše RTK2.

Podaci Demokratskog instituta pokazuju da 48 odsto građana Kosova smatra da dijalog u Briselu nije doneo ništa dobro.