Foto: Freeimages / Leo Zahradnik

Panel o penzijskom osiguranju organizovao je Libertarijanski klub LIBEK, a njegov predsednik Miloš Nikolić istakao je da je zadatak panela razmatranje ekonomskih zabluda i ukazivanje na pogrešne političke mere, ali i upućivanje na ono što je sve primetnije u domaćoj javnosti, a to je ekonomski populizam, piše u saopštenju.

Predsednik Sindikata penzionera Srbije Nezavisnost Miloš Grabundžija je kao najveće probleme naveo, neadekvatno i nekontrolisano upravljanje, ali i politizovanost Fonda PIO.

Grabundžija je dodao da je otežavajuća okolnost to što se iz Fonda izdvajaju i drugi izdaci, poput nege drugih lica, što dodatno opterećuje sistem.

Kako bi se zaustavilo manipulisanje PIO sistemom potrebno je Fond ustanoviti kao korporaciju, koja bi zajedno sa resornim ministarstvom i drugim socijalnim partnerima kreirala paket mera za reformu sistema, istakao je Grabundžija.

Gordana Matković, programska direktora CSP, profesorka FEFA i bivša ministarka za rad i socijalnu politiku, ukazala je da je deficit PIO fonda u Srbiji visok, jer 11 odsto udela BDP odlazi na rashode za penzije.

Različitim sistemskim rešenjima koja nisu nepoznata u drugim zemljama deficit PIO Fonda bi mogao značajno da se smanji, ali to ne bi umanjilo suštinu problema i potrebe za daljim reformama u penzijskom sistemu, zaključila je Gordana Matković.