Foto: FoNet/ AP

Iako je Jeličić još 1. marta najavio da se povlači sa mesta predsednika opštine, a 11. marta saopštio da je ostavku podneo i u pisanoj formi, ona je u gradsku skupštinu stigla tek juče. To je potvrdio i predsednik Skupštine opštine Brus Miroslav Panić, koji je dodao da će „u dogledno vreme biti održana sednica lokalnog parlamenta“ na kojoj će Jeličića zvanično razrešiti dužnosti.

To se, međutim, može dogoditi za najmanje tri meseca, a nakon formalnog razrešenja predsednik opštine, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, ima pravo još šest meseci da bude na toj funkciji, dok se ne imenuje novi.

– Ja ne mogu danas da zakažem skupštinu. Moram da se konsultujem sa šefovima odborničkih grupa, pa kada sve to bude završeno, u neko dogledno vreme će se desiti, rekao je Panić.

Do juče je bilo neizvesno i da li će biti održan miting podrške Jutki. Taj skup je ipak organizovan tako što se ispred zgrade opštinske uprave „spontano“ okupilo stotinak – žena. One su navele za N1 da su došle „svojom voljom“ kako bi podržale predsednika, da je sve ono što je u javnost iznela Marija Lukić „neistina“, te da je Jeličić „divan čovek koji voli svoju porodicu, svoju decu i sve nas građane“. „Podržavamo predsednika Milutina Jeličića, jer se vodi hajka i neke stvari koje uopšte nisu tačne. Uopšte nemamo ni mi pravo glasa, nemamo pravo da kažemo nešto u odbranu, samo se u novinama i na televiziji priča ono što drugoj strani odgovara.“

Neke od žena su rekle da su tu jer je „pijačan dan“, a jedna je odgovorila da im je rečeno da dođu.

„Rekli su mi (da dođemo ovde). Naš šef javno-komunalnog preduzeća, ovde je i direktor naš. (Rekli su) da dođemo na ovaj skup danas da podržimo našeg predsednika opštine, što zarađujemo koru ‘leba i parče ‘leba i naš život. Šta da ti kažem dalje, mora se radi. Jeste hladno, ali mora se izdrži“, rekla je jedna od prisutnih građanki.

Kako saznajemo od ljudi iz Brusa, sve žene koje su se pojavile na mitingu podrške Jutki rade u javnim preduzećima, vrtićima, domu zdravlja, školi, i sve su došle po direktivi, a naročito one kojima uskoro ističu ugovori o radu.

Marija Lukić, koja većinu tih žena poznaje, kaže za Danas da joj je žao što su bile prinuđene da se pojave na tom skupu.

– Ovo je još jedno poniženje za žene. Jako mi je žao što su morale, po direktivi, da budu tu, iako to možda nisu želele. Jasno mi je da se boje da ne izgube posao – kaže Lukić.

Na društvenim mrežama je objavljena i SMS prepiska o tome kako je Jeličićeva supruga slala SMS poruke svojim poznanicama sa molbom da dođu na miting.

NS: Zakazati sednicu za sedam dana

Iz Narodne stranke pozivaju pozivaju predsednika Opštine Brus i odbornike da u roku od sedam dana zakažu sednicu skupštine opštine na kojoj bi bila konstatovana ostavka Jeličića i izabran novi predsednik opštine. „Ako to ne učine, održaćemo veliki narodni miting u Brusu i tražiti hitno zakazivanje sednice na kojoj će biti izabran novi predsednik opštine“, naveo je Miroslav Aleksić, potpredsednik NS, u pisanoj izjavi.

Povezani tekstovi