Foto: Medija centar

To je razlog zbog kog „iz prve ruke“ nismo saznali o njegovom navodnom sukobu sa Ivanovićem još od 2000, o kome je javnost obavestio lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok porodica, saradnici i advokat ubijenog lidera SDP o tome ne znaju ništa. Čitaoci Danasa ostali su uskraćeni i za Radojičićevu verziju priče o njegovim vezama sa Aleksandrom Vučićem i njegovom porodicom, SNS, Srpskom listom i pregovorima o njenom ulasku u aktuelnu kosovsku vladu Ramuša Haradinaja, koji za vlasnika mitrovačkog restorana Grej kaže da je čovek „bitan za sve“ i zbog čega „s njim razgovara“.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na TV Hepi da ne poznaje Milana Radojičića, koji je bio glavni domaćin njegovom sinu tokom njegovih poseta severu KiM. Ne znam ko bi poslao dete kod nepoznatog čoveka. Predsednik možda nema uvid i da je njegov rođeni brat Andrej Vučić bio glavni gost na krštenju Radojičićevog deteta u Zvečanu. Zna se i da je Radojičić vodio pregovore sa Ramušem Haradinajem o učešću Srpske liste u njegovoj vladi. On to sigurno nije radio samoinicijativno ili samo sa dozvolom Marka Đurića i Gorana Rakića, nego i Aleksandra Vučića. Posle pobede Srpske liste na poslednjim lokalnim izborima na KiM u organizaciji samoproglašenih vlasti u Prištini, Vučić je na državnoj televiziji, zahvaljujući se onima koji su tome doprineli, pomenuo i Milana Radojičića – kaže za Danas Marko Jakšić iz Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“.

Jakšić podseća i da su svi videli snimak sa proslave izborne pobede Srpske liste na poslednjim lokalnim izborima na kome Radojičić, Đurić i Rakić preko spikerfona mobilnog telefona skandiraju Vučiću: „Aco, majstore“.

– Za čuđenje je da se predsednik sad pravi da ne poznaje tog čoveka i da se distancira od dugogodišnjeg prijatelja, svodeći pri tom ubistvo Olivera Ivanovića na njegov lični sukob sa Radojičićem, što je deluje nekorektno – konstatuje Jakšić.

U severnom delu Mitrovice spekuliše se da je Radojičić, doduše na kratko, bio među i ljudima koji su pratili Vučića prilikom poslednje posete ovom gradu posle Ivanovićevog ubistva. Po Mitrovci se priča da zbog Vučićevog dolaska mere bezbednosti bile takve da je u Amfiteatru Tehničkog fakulteta, koji prima 400 ljudi, samo četvrtina mesta ostavljena za građane koji su trebali da razgovaraju s predsednikom, dok su ostali bili iz njegovog obezbeđenja.

Za Predsedništvo Srbije, Kancelariju za KiM Vlade Srbije i Srpsku listu Milan Radojičić je tabu tema o kojoj ne žele da govore. U Predsedništvu Srbije Danas nije dobio odgovore na pitanje o kontaktima članova Vučićeve porodice sa Radojičićem, kao i o njegovoj vezi sa Srpskom listom i njenim ulaskom u Haradinajevu vladu, koju je Vučić javno, na posebnoj konferenciji za novinare, podržao kao najbolje rešenje za Srbe, iako je reč o ratnoj OVK koaliciji. O Radojičiću ćute i u Kancelariji za KiM, iako su albanski i srpski mediji na Kosovu objavili više zajedničkih fotografija Marka Đurića i Milana Radojičića u različitim prilikama.

– Radojičića niti poznajem, niti mogu da govorim o njegovom krivičnom delovanju, jer ništa ne znam o tome. Ali, mogu da kažem da je TV Mir radeći serijal uoči poslednjih kosovskih lokanih izbora od svih kandidata za odbornike Srpske liste u svih 10 srpskih opština čula istu priču – da je za kandidaturu za gradonačelnika bila neophodna Radojičićeva podrška i saglasnost. On je kao izaslanik i predstavnik SNS na KiM. Ne čovek ‘iz senke’, nego neko ko se pita, sastaje sa Srpskom listom i dogovara o kadrovskim rešenjima uz saglasnost sa višim instancama u SNS – kaže za Danas Nenad Radosavljević, vlasnik TV Mir iz Leposavića.

Na pitanje zbog čega se za Radojičića tek posle atentata na Olivera Ivanovića čulo i van KiM, Radosavljević odgovara da je to posledica „ubistva takvog čoveka kakav je bio predsednik SDP u sredini čija je budućnost neizvesna. Radosavljević smatra da bez obzira na sve, Priština nema nikakvu vlast na severu KiM, koji je „bliži Beogradu, gde svu lokalnu vlast drži Srpska lista, a tu je i Milan Radojičić, kao tri glavna stuba moći u ovom delu Kosova“.

U SNS nije moguće bilo potvrditi da je Milan Radojičić jedan od naprednjaka.

Ne može zlo navek trajati

Građanska inicijativa SDP juče je na mestu gde je 16. januara ubijen njen predsednik Oliver Ivanović otkrila spomen-ploču na kojoj su uklesane Ivanovićeve reči: „Moram da izdržim, jer ako pokleknem priznaću im da su jači od svega u šta sam verovao. Ne može ovo zlo navek trajati. Jednom će valjda i pravde biti. Nikada, ali nikada neću otići sa Kosova i Metohije“. Ivanovićev najstariji sin Nikola Ivanović kratko je poručio da je „sve o čemu je govorio njegov otac, napisano na ovoj ploči“. U tišini Mitrovčani su juče palili sveće i ljubili spomen – ploču, odajući poštu Oliveru Ivanoviću. U subotu 24. februara navršava se 40 dana od njegovog ubistva, istragu vode kosovske vlasti i za sada nema zvaničnih informacija. Ivanović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.