Mihajlović: Osuda sramnog ponašanja prema operskoj pevačici romske nacionalnosti 1Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva

„Niko ne sme da se ponaša prema Romima i Romkinjama kao da su građani drugog reda. Srbija je njihova država kao što pripada i svima ostalima i oni mora da imaju jednaka prava kao i svi ostali građani i građanke. Država se za to bori, a ovakvi pojedinačni postupci su skandalozni i za svaku osudu“, izjavila je Mihajlović kako je saopšteno iz njenog kabineta.

Mihajlović koja predsedava i Koordinacionim telom za praćenje sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji istakla je da kao društvo svi moramo da se borimo protiv predrasuda koje vladaju i zbog kojih ne možemo da idemo napred.

„Ako želimo da budemo deo jednog modernog i razvijenog društva, oslobođenog od nasilja, predrasuda i stereotipa onda ovo nisu vrednosti kojima težimo. Verujem da svi oni koji su se podsmevali Nataši, ne želevši pritom ni da joj se izvine zbog neprijatnosti u koju su je doveli, ne znaju da je ona svetski priznata operska pevačica, obrazovana žena i jedna od najistaknutijih Romkinja. Ponosna sam što živi u Srbiji i doprinosi boljitku naše zemlje“, rekla je Mihajlović.

Ona je zaključila da su Romkinje na neki način dvostruko diskriminisane – kao žene i kao pripadnice romske populacije.

„Pored mera koje država sprovodi a tiču se boljih uslova u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja pripadnika romske zajednice, ne možemo govoriti o napretku i uspešnoj integraciji u društvo ako postoje pojedinci koji vođeni predrasudama i mržnjom svrstavaju Rome i Romkinje u građane drugog reda. To je nedopustivo i to nećemo tolerisati“, izjavila je Mihajlović.