Arhivska fotografija Foto: Medija centar

Ona je ukazala da je Srbija u prethodne tri godine mnogo uradila na unapređenju rodne ravnopravnosti i predočila da je prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija na 40. mestu od 144 zemlje.

Otvarajući konferenciju „Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost – na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou“, ona je podsetila da je Srbija jedina zemlja van Evropske unije koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, kao i rodno odgovorno budžetiranje, saopšteno je iz njenog kabineta.

Prema njenim rečima, pre pet godina samo četiri lokalne samouprave su potpisale Evropsku povelju za rodnu ravnopravnost, danas ih je 46.

Napravili smo pomake, u nekim oblastima smo bolji od regiona i zemalja Evropske unije, dok u pojedinim oblastima, kao što je tržište rada, moramo da radimo još, rekla je Mihajlović.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge istakao je da Švajcarska podržava napore naše zemlje za unapređenje rodne ravnopravnosti.

„Nova Strategija o saradnji sa Srbijom koju će Vlada Švajcarske usvojiti predviđa veći budžet nego do sada. Posebnu pažnju posvetićemo rodnoj ravnopravnosti i podršci lokalnim samoupravama“, rekao je Ge.

Vršilac dužnosti stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji Mišel Sen-Lo naglasio je da je veoma važno da Srbija uskoro dobije novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

„Hvala Vam što ste pripremili novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Nadam se da će on uskoro biti usvojen, jer je od suštinskog značaja za bolji položaj i žena i muškaraca u Srbiji“, rekao je Sen-Lo.