Foto: Facebook / Zorana Mihajlović

Na izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju radimo upravo sa taksi udruženjima, da bismo dodatno uredili tu oblast, da vidimo šta možemo da uradimo, a prvo je pitanje sive ekonomije i divljih taksisita, izjavila je Mihajlović pošto je obišla radove na Aerodromu „Nikola Tesla“ i novo taksi parkiralište u okviru aerodroma.

Ona je navela da samo u Beogradu ima 6.700 registrovanih taksista, koji su u nadležnosti lokalnih samouprava, ali su deo transportne politike države i naročito su važni u glavnom gradu.

Zajedno sa njima, ali i sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i inspekcijom Ministarstva koje vodim, kontrolisaćemo primenu novog zakona, s obzirom da zbog divljih taksista u sivoj ekonomiji gubimo od 25 do 35 miliona evra godišnje, rekla je Mihajlović.

Dodala je da niko nema ništa protiv digitalizacije i aplikacija, ali da svi moraju da se registruju i posluju u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Govoreći o sistemo „Kar gou“, Mihajlović je rekla da svako ima pravo time da se bavi pod uslovom da je registrovan u skladu sa zakonom.

Govoreći o parkingu za taksi vozila na aerodromu, ukazala je da je važno da prva slika koju putnici vide kad slete u Beograd bude najbolja i da se sada stvarju uslovi da taksisti obavljaju svoju delatnost na aerodromu, gde se ove godine očekuje 5,8 miliona putnika.

Aerodrom „Nikola Tesla“ nije samo tranzitni, već važan turistički koridor i želimo da zadrži trend najbrže rastućeg aerodroma u regionu, rekla je Mihajlović.

Predstavnik taksi udruženja Aleksandar Bjelić istakao je da je ovo prvi korak u rešavanju uslova rada taksi službe i najavio je da će zajedno sa resornim ministarstvom nastaviti da rade na poboljšanju položaja taksista u Srbiji.

Direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević rekao je da je investicijom od 57 miliona dinara kapacitet za taksi stajališta udvostručen.

Taksisti su dobili novih 67 uslovnih mesta, uz devet mesta u blizini terminala 1 i još devet na međunarodnim dolascima. Do sada su koristili oko 50 neuslovnih mesta, a od sada mogu da rade kako treba, zaključio je Vlaisavljević.