Milivojević: Nije svejedno ko podiže spomenik Đinđiću 1Foto: Medija centar

Jučerašnji pomen ona vidi kao jedan od onih trenutaka u kojima se suočavamo sa „petoktobarskim sunovratom“.

„Ja sam od onih koji nisu spremni da prihate da je svejedno ko spomenik Đinđiću podiže. Svaki spomenik Zoranu Đinđiću ćemo svakako podići svi mi, ali neću se osećati dobro ako to otkrivanje uradi neko za koga mislim da ne bi trebalo da stoji u blizini Đinđića, ili nas koji se zalažemo za građanje one Srbije koju je on zamišljao“, rekla je Milivojević za N1.

Ona napominje da je jučerašnji dan, kada je obeležena 15-godišnjica ubistva srpskog premijera, bio žalostan dan.

„Ja sam se juče loše osecala, bio mi je žalostan dana. Mislim da je juče bio jedan od onih trenutaka u kojim se suočavamo s petooktobarskim sunovratom, sa saznanjem koliko je bilo loše živeti promene, kanalisati svu tu energiju i želju za promenom. Juce smo mogli da podvučemo crtu i pogledamo na tih 18 godina tranzicije i 15 godina ubistva i shvatimo da kada pogledate ljude na čelu države i ljudi koji vuku važne poteze, polovina njih je iz perioda u kojem se Đinđić protiv njih borio“, rekla je Milivojević.

Dodaje da su ti ljudi, ne samo što su na vlasti, nego pokušavaju da prisvajaju Đinđića, njegove ideje i menjaju istoriju.

Napominjući da danas nismo zadovoljni jer se različitim interpretacijama prošlosti otvaraju sukobi i da dominiraju moćni, a ne oni pametniji, profesorka Milivojević kaže da iz toga može da se zaključi jedna stvar – a to je da se ništa ne podrazumeva, da borba za demokratiju mora da bude konstantna i da moramo za sve da se borimo.

„Sloboda i demokratija najviše privlace ljude, čak i autoritarci se pozivaju na nju, oni ne govore javno da vlaaju autoritativno, oni se kriju iza demokratije. Razlika je u tome što je Đinđić sve to mislio, dok ovi danas baš i ne“, kaže Milivojević.