Ministarstvo odbrane: Ne postoji zakonski osnov da se opredele novčana sredstva za plaćanje struje 1Foto:Miroslav Dragojević

Poštovani,

s obzirom na to da ste objavili vest u vezi sa hotelom „Bristol“, molimo vas da u skladu sa novinarskom etikom i normama medijskog izveštavanja na primeren način objavite sledeće:

Ministarstvo odbrane nije korisnik hotela „Bristol“, a Vojna ustanova „Dedinje”, koja je kao neposredni korisnik upravljala ist im, ne može pružati usluge privremenog samačkog smeštaja u navedenom objektu, jer ne postoji zakonski osnov da se planiraju i opredele novčana sredstva za plaćanje energetskih i komunalnih usluga.

S obzirom na to da ne postoji ni zakonski osnov da Ministarstvo odbrane opredeli novčana sredstva za plaćanje isporučene električne energije, javno preduzeće „EPS snabdevanje“ je obustavilo napajanje hotela „Bristol“ električnom energijom.

Ministarstvo odbrane je osobama koje se nisu iselile iz hotela „Bristol“ više puta upućivalo obaveštenja i održavalo niz sastanaka sa ciljem obezbeđenja privremenog smeštaja na drugim lokacijama i izvršenja obaveza da po Zaključku Vlade Republike Srbije hotel „Bristol“ preda Republici Srbiji ispražnjen od lica i stvari. Svima je ponuđen adekvatan privremeni smeštaj u stanovima koji su dobijeni od Grada Beograda ili u drugim vojnosamačkim hotelima u Beogradu, međutim oni su to odbili.

Deo tih lica ima pravo na privremeni smeštaj u stanovima koji su dobijeni od Grada Beograda što im  je i ponuđeno (4 nosioca rešenja), a preostali (7 nosilaca) nemaju pravo na smeštaj mada je i njima ponuđeno rešenje u vojnosamačkim hotelima.  

Lica koja imaju pravo na to odmah se mogu useliti u stanove za privremeno korišćenje dobijene od grada Beograda na lokacijama od A bloka na Novom Beogradu do Voždovca i Vračara, a lica koja nemaju pravo na smeštaj mogu se odmah useliti u nekom od vojno samačkih hotela u Beogradu.   

Ističemo da Ministarstvo odbrane nije dobilo ni jedan stan od Grada Beograda u trajno vlasništvo, već samo na korišćenje. Sve ostalo je zlonamerna laž.  Kao što ne mogu da se otuđe sobe u hotelu „Bristol“, tako ni stanovi dobijeni od Grada Beograda se ne mogu otuđiti, što je glavni zahtev preostalih stanara.

Neki od nosilaca rešenja imaju u vlasništvu kuće i stanove koje ili izdaju ili su ih prepustili srodnicima, a to ih diskvalifikuje da dobiju još jedan stan od Vojske Srbije.

Podsećamo da je od ukupno 128 nosilaca prava korišćenja smeštaja u hotelu „Bristol“ 117 je prihvatilo ponuđena rešenja i preselilo se u ostale vojnosamačke hotele, vojne objekte ili stanove za privremeni smeštaj u Beogradu. Ponuđeni smeštaj nije prihvatilo 11 nosilaca rešenja, iako im je obezbeđen adekvatan smeštaj, već su samo po osnovu činjenice da su smešteni u hotelu tražili dodelu stanova u trajno vlasništvo, što je suprotno propisima kojima je regulisano stambeno zbrinjavanje u Ministarstvu odbrane.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.