Ministarstvo odbrane: Zarade isplaćene redovnim putem, a ne preko računa Centra za zaštitu odojčadi 1

U saopštenju Ministarstva se navodi da su zarade za 2018. godinu projektovana dovoljna sredstva, te da je budžet za 2019. godinu veći za 35 odsto od prošlogodišnjeg.

„Svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije isplaćene su novogodišnje čestitke za svako dete do 15 godina života, u iznosu od 2.000 dinara. Takođe, svi operativni troškovi su namireni, tako da Ministarstvo odbrane nema neizmirenih obaveza u 2018. godini“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsećaju da je zarada povećana 1. decembra 2017. za 10 odsto, a drugi put od 1. januara 2019. za devet odsto.

„Uvećana su novčana primanja vojnika, učenika, kadeta i lica na drugom stručnom usavršavanju za 10 odsto, a od 1. januara 2019. godine za devet odsto. Uvećana su i primanja licima van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja se angažuju ugovorom o delu i ugovorom o privremenim i povremenim poslovima za 10 odsto, a od 1. januara 2019. godine za devet odsto“, navodi se u saopštenju.

Napomenuli su i da su prioritetne stavke u novom budžetu poboljšanje standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nabavka savremenog naoružanja i obnova infrastrukture.

Vojni sindikat Srbije uputio je danas otvoreno pismo ministru odbrane Aleksadru Vulinu sa pitanjem da li je Ministarstvo bankrotiralo u 2018. godini s obzirom da postoji, kako tvrde, bezbroj činjenica koje ukazuju da je u novoj godini ugrožena egzistencija pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Iz sindikata su naveli i da su pripadnici VS, poslednju platu i naknade primili sa računa Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine pa su pitali zbog čega plata nije isplaćena legalno sa računa Ministarstva odbrane.