Ministarstvo prosvete da objavi koliko je zaraženih nastavnika 1Foto: EPA-EFE/ Alessandro Di Marco

Forum srednjih stručnih škola Beograda zatražio je od Ministarstva prosvete da objavi tačne podatke o broju nastavnika zaraženih virusom korona i u kojim školama oni rade.

Forum je u otvorenom pismu ministru prosvete Branku Ružiću izrazio sumnju u do sada objavljene podatke i zatražio odgovornost „onih koji vode neodgovornu politiku prema ljudima koji obrazuju i vaspitavaju našu decu“.

„Tu pre svega mislimo na sve institucije koje upravljaju ovim sektorom. Mi ne postavljamo i ne biramo kadrove koji vode obrazovanje, ali želimo, hoćemo i moramo da utičemo na njih da vode računa o nastavnicima“, navodi se u dopisu Foruma.

Taj sindikat tvrdi da je u pojedinim školama zaraženo i do 10 odsto nastavnika i da među obolelim ima i direktora. Zbog ovakve situacije je, kako ističu, izuzetno teško organizovati nastavu, pa ceo sistem funkcioniše uz pomoć štapa i kanapa.

„Apelujemo da se odreaguje što hitnije i da škole u kojima je zaražen veliki broj nastavnika odmah pređu na onlajn nastavu. Ako mislite da uvozite i nastavnike, kao što uvozimo zanatije i tehničare iz drugih zemalja, onda je ovakva politika sasvim opravdana. Međutim, smatramo da to u slučaju nastavnika nije moguće“, piše u dopisu.

Forum se zalaže da u školama bude uvedeno testiranje brzim testovima i da profesori budu izolovani od učenika postavljanjem barijera.

Sindikat predlaže i da se u zbornicama postave barijere između onih koji su zaštićeni i onih koji nisu i traži da se higijena u školama podigne na viši nivo.

„Da u toaletima bude sapuna i da škole budu snabdevene sredstvima za dezinfekciju, maskama i vizirima, kao i da na kraju svake smene budu dezinfikovane učionice“, poručili su iz Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

17 reagovanja na “Ministarstvo prosvete da objavi koliko je zaraženih nastavnika”

  1. Ja koliko znam radnik moze da otvori bolovanje kad god mora i nije duzan da kaze od cega boluje, to su osnovna prava.

  2. normalan misli da je Ružić sa svojim ćutolozima u stanju da nešto pametno i korisno uradi???

  3. Sramota je šta se radi sa školstvom,lekari smanjuju obim posla zbog situacije sa koronom a prosvetni radnici u škole sa decom koju je nemoguće naterati da nose maske.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.