Foto: FB Udruženja Gergina/FB Siniša Čelojević

Etnomuzikolog i kompozitor Golemović je četiri decenije istraživao bogato etnomuzikološko nasleđe Vlaha na prostoru severoistočne Srbije i Homolja. Ovaj projekat je sa 250 hiljada dinara podržalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na konkursu za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za programe i projekte iz oblasti kulture 2019. godine.

-Projektom želimo da izdamo knjigu autora prof. dr Dimitrija Golemovića u godini obeležavanja deset godina aktivnosti Udruženja na očuvanju običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha. Osnovu knjige činila bi etnomuzikološka studija, praćena geografskom kartom, fotografijama kazivača i izvođača, kao i prilika kad se muziciralo i notnim zapisima muzičkih numera, rezimeom na vlaškom, srpskom i engleskom. Sastavni deo knjige su i dva kompakt diska, po jedan audio i video disk sa snimcima vlaške muzike- kaže za Danas predsednik Udruženja „Gergina“ Prim. dr Siniša Čelojević.

U Udruženju „Gergina“ najavljuju da će promocija knjige „Vlasi/tradicionalna vlaška muzika/ Muzika Vlahilor djin lumje“ biti održana 14. decembra ove godine u Negotinu. Inače, „Gerginu“ je formirala grupa građana, 15. decembra 2009. godine u Negotinu, sa željom da očuva kulturno nasleđe (tradiciju, govor-jezik, muziku, obeležja) Vlaha u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, ali i na čitavom prostoru Republike Srbije, kao i okolnim državama u kojima žive pripadnici vlaške nacionalne manjine.

Povezani tekstovi