Mirjana Novokmet: Država gura pod tepih pitanje nestalih beba 1Foto: FoNet/ Fondacija Tijana Jurić

Takođe, zahtevi privatnosti usvojioca i dece onemogućuju da se dođe do podataka ko su biološki roditelji. Jedino je pristanak i svest dece da negde postoje roditelji koji tragaju i imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovom decom izlaz iz začaranog kruga. Podaci koji su plasirani su upitni, jer ne dolaze od nadležnih organa. Ako i kada nadležni organi daju prve odgovore o slučajevima nestalih beba, govorićemo o iskrenoj nameri Srbije da zadovolji prava žrtava. Sve dotle je populizam – ističe za Danas Katarina Golubović, direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM povodom tvrdnji Radiše Pavlovića iz Komisije Vlade Srbije za istraživanje slučajeva nestalih beba o prvim dokazima da je beba rođena u bolnici u Kruševcu 1981. ukradena.

Pavlović je za RTS rekao da je reč o dečaku koji živi u okolini Aleksinca i koji je po rođenju dat na usvajanje. Taj dečak sada ima 38 godina i obratio se Udruženju za istinu i pravdu o bebama, čiji je predsednik upravo Pavlović, kako bi saznao ko su mi biološki roditelji.

Dokumentacija do koje su došli sadrži, kaže Pavlović, niz nelogičnosti, a prva je dva upisa rođenja. Uvidom u matične knjige rođenih u opštini Aleksinac, kao i ostalim bazama podataka, utvrđeno je, kažu u Udruženju, da žena koja se vodi kao majka deteta – ne postoji, a da se u prvoj prijavi rođenja navodi i ime oca, dok ga u drugoj nema. U kruševačkoj bolnici potvrdili su da će Pavloviću dostaviti porođajni protokol, i da će se oglasiti po okončanju slučaja.

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba, naglašava za Danas da „država gura pod tepih“ pitanje nestalih beba i dodaje da bi trebalo doneti lex specialis, a ne zakon koji predlaže Skupština Srbije. Kako objašnjava, volela bi da vidi dokumentaciju i dokaze o tom slučaju bebe rođene u Kruševcu 1981. o čemu je govorio Radiša Pavlović, te navodi da Komisija Vlade Srbije za istraživanje slučajeva nestalih beba zapravo ne funkcioniše, jer od oktobra prošle godine nisu imali sastanak.

– Zarad istine, mi želimo da nam se što više usvojene dece javlja kako bi saznala ko su im biološki roditelji – ukazuje Novokmet.