Mirko Marjanović za 2020. predviđao 10.000 dolara BDP po stanovniku 1Foto: Arhiva Danasa

Na četvrtom Kongresu Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević ponovo je izabran za predsednika SPS-a, za generalnu sekretarku partije izglasana je Gorica Gajević, a za potpredsednika Mirko Marijanović, izvestili su mediji pre 20 godina.

„Učestvujući u radu Kongresa predsedsednik Vlade Srbije Mirko Marijanović najavio je prosečnu stopu razvoja od devet do deset odsto, sa kojom se, kako prenose državni mediji, 2005. godine očekuje 3.000 dolara društvenog proizvoda po stanovniku, a 2010. godine 5.000 dolara. Takvim tempom, rekao je Marijanović, 2020. godine očekuje se 10.000 dolara po stanovniku“, stoji u izveštaju Danasa.

Milošević je tada naveo da je SPS od prvog dana pokušao da sačuva Srbiju kao državu, prvo u okviru Jugoslavije, a potom u zajednici sa Crnom Gorom.

„Ponovo izabrani predsednik SPS Slobodan Milošević izjavio je sinoć, na završetku partijskog kongresa, da u Srbiji opozicija ne postoji. Prema njegovim rečima, opozicije nema i to je grupacija ljudi koji manipulišu osećajima i potrebama izvesnog broja građana, nazvavši opoziciju ‘novima janičarima, koji su za razliku od janičara pre nekoliko vekova požurili da ljube skute osvajača koji su namerili na njihovu domovinu'“, pisao je Danas.

Prilikom održavanja Kongresa SPS domaćim nezavisnim medijima nije odobrena akreditacija, izvestila je novinarka Danasa. Strani mediji imali su priliku da događaj prate na monitoru u novinarskoj sobi, a sa pola sata zakašnjenja dostavljan im je stenogram.

Poslednjih 20 godina ekonomska, socijalna i politička dešavanja proizvela su drastično drugačiju realnost od one koju su Socijalisti priželjkivali na Kongresu te 2000. godine.

Kada je reč o teritoriji zemlje, većina građana Crne gore se na referendumu 2006. godine izjasnila za nezavisnost države, a samo dve godine kasnije došlo je do proglašenja nezavisnosti Kosova što je do danas ostalo nerešeno pitanje.

Prosečan domaći proizvod po glavi stanovnika Srbije 2018. godine bio je blizu 7.200 dolara,  rekao je ministar finansija Siniša Mali, predvidevši da će tek nakon 2023. prebaciti 10.000 dolara.

Evropski zavod za statistiku Eurostat prošle godine je objavio publikaciju koja govori o zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, odnosno zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija i teritorija Kosova) i Tursku.

Prema statističkim podacima Eurostata za jednu deceniju, počevši od 2007. godine, BDP po glavi stanovnika najsporije je rastao u Srbiji u odnosu na pomenute zemlje, svega 30 odsto.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.