MUP: Od nove godine porast broja udesa za 16 odsto 1Foto: Beta/Branislav Božić (arhiva)

„U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od danas do 23. februara 2020. godine sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kontrola će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje, kao i prekršaja pešaka. 

MUP navodi da je od početka 2020. godine, broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima povećan je za 16 odsto, a broj prekršaja za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu poginulo je 22 vozača putničkog vozila i isto toliko pešaka, 12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista.

„Najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda od početka 2020. godine bila je neprilagođena brzina. Kao rezultat ovog prekršaja, 25 učesnika u saobraćaju je izgubilo život, dok je više od 300 učesnika u saobraćaju povređeno. Takođe, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povređena. Analize pokazuju da, u naznačenom periodu, 58 odsto poginulih vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas“, stoji u saopštenju.

Prema navodima policije, kada je reč o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pešaci, od početka ove godine, utvrđeno je da 30 odsto pešaka strada usled neopreznog stupanja na kolovoz. Takođe, 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali su vozači putničkih vozila.

„Uprava saobraćjne policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise“, ističe MUP.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “MUP: Od nove godine porast broja udesa za 16 odsto”

  1. Kada nas je, zbog rutinske kontrole, zaustavio saobraćajac delimično na saobraćajnici, a delimično na neuređenoj bankini, pitali smo ga koliko je bezbedno da u zoni raskrsnice, pored pune bele linije dvotračnog puta, a ispred nepregledne lakat krivine, kontroliše vozila. Saputnica iz automobila, saobraćajni inženjer, nabrojala mu sve načinjene prekršaje i popila kaznu za nekorišćenje bezbedonosnog pojasa i ako je policajac odlično mogao da vidi da koristi bezbedonosni pojas. Suprug je zatražio projekat zaustavnog mesta ili makar skicu, pa su mu uzeli već vraćena dokumenta i pisali kaznu za nepostupanje po naredbi, izmišljenu, kao i kaznu za vređanje službenog lica pri vršenju službene dužnosti. Zahtevali smo da saobraćajac pozove novu patrolu, ali je on ignorisao taj zahtev. Zvali smo mi policijsku stanicu i druga patrola je došla po pozivu, ali nije sačinila zapisnik kako ne bi pobili kolegine laži. Žalili smo se unutrašnjoj kontroli, a zaštitnik javnosti samo što nije ustao da se obračuna fizički sa mnom jer sam odbila da izgovorim ono što njemu treba da odbace prijavu. Naškrabali su neke gluposti i odbacili prijavu kao neosnovanu. Sudije, zarobljene u istoj zgradi sa policajcima, samo što im ne stoje u stavu mirno. Supruga su posavetovali, za jedan od prekršaja, da ide na priznanje krivice, jer ako se žali na presudu koja mora da se napiše biće gore po njega. Obe prijave policijske patrole počinju konstatacijom da su na raskrsnici državnog i lokalnog puta…a tamo su se zatekli na osnovu radnog naloga.
    Policajci ne rade svoj posao, zaskaču vozilla sa tablama koja nisu iz njihovog kraja, izmišljaju prekršaje, terorišu sudije, za to vreme bahati vozači divljaju i izazivaju saobraćajke. Bahate policija, koja je pre crna tačka na putu nego bilo šta drugo, ne može da nas zaštiti od bahatih vozača.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.