Muzej vazduhoplovstva prelazi u nadležnost Ministarstva odbrane 1Muzej vazduhoplovstva Foto: wikipedia

U odluci je navedeno da se Muzej vazduhoplovstva „ukida“, jer „potrebe za delatnošću ustanove mogu da se zadovolje na racionalniji i efikasniji način“.

Zaposlene u Muzeju vazduhoplovstva preuzima Ministarstvo odbrane, u skladu sa propisima kojima se reguliše prijem u službu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, a prava drugih osnivača rešavaće se u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije.

Muzej će doneti finansijski izveštaj, odnosno bilans stanja na dan 15. mart i u skladu sa mogućnostima izmiriće postojeće obaveze prema dobavljačima i izvršiće naplatu potraživanja od poverioca, a preostala likvidna finansijska sredstava preneće na račun Ministarstva odbrane, koji je otvoren kod Uprave za trezor, stoji u odluci Vlade. Kako se dalje navodi, Ministarstvo odbrane u obavezi je da čuva muzejsku namenu Muzeja vazduhoplostva kao spomenika kulture.

Od dana stupanja na snagu ove odluke prestaje mandat organima upravljanja, kao i važenje opštih akata Muzeja vazduhoplovstva. Ovom odlukom, pored „ukidanja“ Muzeja vazduhoplovstva otpala je i mogućnost, koja je nagoveštena u januaru ove godine, da Ministarstvo odbrane nadležnost nad Muzejem preda Gradu Beogradu.