Na jesen novi zakon o osiguranju u saobraćaju, veća naknada štete 1(Ilustracij) Foto: rts

On je na konferenciji za novinare o saobraćajnim nesrećama, posledicama i gubitku prava iz osiguranja, rekao da je predlogom novog zakona predviđeno da se maksimalni iznos za štetu na stvarima sa 200.000 evra podigne na 500.000 evra, a za štetu na licima sa milion evra na oko 2,5 miliona evra.

„Približavanjem EU Srbija će biti u obavezi da usvoji njene pravne tekovine i podigne te limite za štetu na stvarima na milion evra, a na licima na pet miliona evra“, rekao je Jovanović.

Dodao je da građani Srbije treba da znaju da ako izazovu saobraćajnu nesreću u zemljama EU, a krivi su jer su vozili bez dozvole, pod uticajem alkohola i opojnih sredstava, tehnički neispravno vozilo ili pobegli sa lica mesta, treba da računaju sa nadoknadama od milion i pet miliona evra u zavisnosti koja je vrsta štete.

„Ukoliko pijani vozač izazove sobraćajnu nesreću u kojoj pogine jedno lice naknada može da iznosi i više od četiri miliona dinara jer pravo na naknadu imaju svi članovi poriodice ukoliko žive u zajednici, a taj iznos može da bude uvećan ako je stradao jedan od roditelja, a deca treba da se školuju“, rekao je Jovanović.

On je kazao da je nedavno isplaćena šteta od 370.000 evra jer je jedan mladić iz centralne Srbije u saobraćajnoj nesreći ubio jedno lice pa mu je otac prodao celokupno imanje da bi nadoknadio štetu.

Osiguravajuća kuća nakon nesreće isplati štetu i u ime onih koji su izgubili pravo iz osiguranja, zato što su vozili bez dozvole, pijani ili pod uticajem droga i psihoaktivnih supstanci ili je vozilo bilo tehnički neispravno, ali prema rečima Jovanovića, tu sumu kasnije potražuje od tih regresnih dužnika, odnosno onih koi su izazavali nesreću.

Jovanović je istakao da ako regresni dužnik ode u zatvor šteta se nadoknadjuje iz njegove imovine, ili je namiruje njegova porodica u jednokratnom iznosu ili na rate, zavisno od osiguravajuće kuće.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije Nebojša Arsov rekao je da se u ovoj godini u Srbiji dogodilo 22.000 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 310 osoba, a teške telesne povrede zadobili je 1.800 ljudi.

„Samo u periodu od 1. juna do danas dogodilo se 7.800 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 149 ljudi, a 800 je povređeno.

„U avgustu već godinama najviše ljiudi gine (62), sledi oktobar sa (61) i septembar (50), zbog čega će saobraćajna policija produžiti pojačanu kontrolu i posle završetka letnje sezone“, rekao je Arsov.

On je kazao da saobraćajna policija rešenje za podiznje bezbednosti u saobraćaju vidi u pre svega odgovornijem ponašanju svih učesnika u saobraćaju, češćoj tehničkoj kontroli vozila, boljoj infarstrukturi i edukacijama i kampanjama za podizanje svesti.

Vozači sa povećanim novoom alkohola u krvi izazvali su, kako je rekao, prošle godine 11 odsto svih nezgoda i 14 odsto nesreća u kojima je bilo poginulih.

Istakao je da je samo u junu uhvaćeno 410 vozača sa alkoholom u krvi preko dva promila iako je za to predvidjena kazna zatvora od 30 do 60 dana, novčana kazna od 120.000 do 140.000 dinara, 15 kaznenih poena i zabrana vožnje od devet meseci.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.