Na meti pritisaka jer sam ukazao na korupciju u Jevrejskoj opštini 1Foto: Miroslav Dragojević

Pritisci da se sklonim i ne mešam u određena dešavanja u jevrejskoj zajednici, zastrašivanja i sugestije nekim ljudima da ne komuniciraju previše sa mnom i da nadgledaju šta radim i s kim i o čemu pričam…

… kao i ružna pisanja o meni duboko su uznemirili zajednicu i dobar deo članstva u ovome ne vidi slučajnost, otkriva Isak Asiel, glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji, povodom prošlonedeljnog nerazjašnjenog napada na njega, u razgovoru za Danas.

Mediji su prvo nezvanično izvestili da je Asiel pogođen metkom iz pejntbol puške, i to kao kolateralna žrtva neslane šale u kojoj je više ljudi pogođeno na isti način, da bi kasnije sam rabin za naš list ukazao da sumnja da se radilo o pravom vatrenom oružju, jer nigde nije bilo boje kakvu bi ostavila pejntbol puška, već je zadobio lakše povrede sa krvarenjem.

Na naše pitanje da li misli da je on zapravo bio meta ovog hica, Asiel kaže da ne zna, ali da dešavanja u jevrejskoj zajednici od marta do danas idu u pravcu i takvog zaključka.

– Naime, meni su posredno pretili pojedinci iz rukovodstva Jevrejske opštine Beograd (JOB) da ću zbog javnog iznošenja svog stava, kako u zajednici tako i u javnosti (NIN), izgubiti posao. Još zanimljivija činjenica je da su pojedini mediji pisali o pejntbol puški – što nije tačno, a te večeri sam samo ja pogođen i niko drugi. Da li je reč o koincidencijama ili o još jednom metodu pritiska je pitanje kojim se trenutno ne bavim, naglašava Asiel.

On se zatim osvrnuo na moguće razloge za ovakve pretnje i objasnio da postoje indicije o brojnim malverzacijama unutar jevrejske zajednice, a sve je počelo, kako on tvrdi, kada su postavljena pitanja o finansijskom poslovanju Jevrejske opštine Beograd, na koja se nije htelo odgovoriti. Tada su, kako on kaže, „najurena“ tri člana nadzornog odbora JOB.

– Sledi pismo predsednika JOB Danila Medića u svojstvu potpredsednika Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS) da se dva objekta nekadašnjeg logora Topovske šupe mogu srušiti i izmestiti na dalju lokaciju kako bi se na tom mestu podigao šoping centar, što je urađeno bez znanja i saglasnosti Izvršnog odbora SJOS. Štaviše, kopiju tog dokumenta Savez nije dobio od Medića nego od Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika. Predsednik JOB, Danilo Medić, se takođe dičio kako ima podršku vlasti, svog dugogodišnjeg prijatelja Gorana Vesića, u to vreme menadžera grada Beograda, i kako će novi Savez država priznati „u roku od 24 sata“. S druge strane, kao Medićev savetnik u JOB je na šest meseci bio zaposlen i Žika Anđelković Pauk u svojstvu savetnika za socijalna pitanja, na opšte zaprepašćenje i čuđenje članstva. Takođe, Haris Dajč, koji je u sudskom sporu sa JOB a ujedno i predsednik Odbora za nadzor prema Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, i kao takav potpuno nepodoban za tu funkciju, o čemu su mediji pisali, javno se hvalio prijateljstvom i podrškom Strahinje Sekulića (direktor Agencije za restituciju Republike Srbije, prim. aut.), prepričava Asiel.

Rabin dalje navodi da se uporedo sa ovim dešavanjima odvija medijska priprema za sazivanje lažnih izbora u Savezu jevrejskih opština sa iznošenjem neistina o rukovanju sredstvima koja Savez dobija na ime pomenutog zakona.

– Logičan sled bili su nasilni izbori za novi Savez mimo postojećeg statuta kao i nova kampanja u javnosti tog virtuelnog Saveza o čemu je već pisano u medijima. Nelegalni Savez, odmah nakon „nasilnih“ izbora, upućuje zahtev Ministarstvu pravde za upis u registar crkava i verskih zajednica u kojem je već upisan SJOS kao jedini ovlašćeni predstavnik Jevreja Srbije na čelu sa predsednikom Robertom Sabadošem. Zapisnik sa nelegalne skupštine koji su podneli Ministarstvu pravde nosio je na sebi falsifikovan pečat Saveza, tvrdi Asiel. On naglašava da je jedini legalno izabrani predsednik SJOS Robert Sabadoš, a pucnju na Asiela prethodilo je i proglašenje novog rukovodstva, nelegalnog, po njegovim rečima.

– Te večeri kada sam pogođen je Savez jevrejskih opština Srbije bio primoran da premesti deo svojih delatnosti na drugu lokaciju usled saznanja da će uskoro biti „okupiran“ od strane nelegalno izabranog i samozvanog rukovodstva pod vođstvom Igora Ginzberga, koji je u petak 27. jula napisao dopis svim jevrejskim opštinama: „Sastanak koji je sazvao Robert Sabadoš neće se održati.“ Reč je o sastanku rukovodstva legalnog Saveza – odnosno predsednika jevrejskih opština iz cele Srbije, koji je bio sazvan za nedelju 29. jula. Predsednici koji su došli na sastanak ostali su pred blindiranim vratima zgrade u koju nisu mogli da uđu zato što je brava bila blokirana s unutrašnje strane. Video prilog o tom događaju postoji na Jutjubu. Budući da smo, na osnovu gore citirane rečenice Ginzberga, gajili zebnju da se ovo može dogoditi, o tome smo obavestili Ministarstvo pravde, još u petak 27. jula.

Asiel se osvrnuo i na izjave Ginzberga u pojedinim medijima u kojima je on komentarisao rad i izjašnjavanje rabina o događajima u jevrejskoj zajednici okarakterisao ga kao „neprihvatljivo“.

– Što se tiče Ginzbergove izjave da je neprihvatljivo da se rabin svrstava na čiju god stranu bi značilo da rabin jedini nema prava na svoje mišljenje, naročito ako je svestan koruptivnih delovanja u zajednici. Ovde nije reč ni o svađi ni o mirenju. Ovde je reč o mnogo većim problemima pred kojima se ne može stajati po strani. Predsednik JOB Danilo Medić je došao na tu poziciju pod sloganom transparentnosti da bi za kratko vreme rasterao sve koji se principa transparentnosti drže. Rabin je dužan da se drži biblijskog principa „Nemoj stajati po strani dok se proliva krv tvog bližnjeg.“ Uloga rabina je između ostalog i da rešava sporove“, odgovara Asiel.

Teška vremena za Jevreje u Srbiji

Asiel naglašava i da ova previranja i podele predstavljaju „teška vremena“ i izazov za jevrejsku zajednicu. „Iskreno žalim što je sve ovo otišlo tako daleko, što su trajno narušeni odnosi i iz korena poremećen život tako osetljive zajednice. Većinski deo zajednice, a to su čestiti i skromni ljudi, nisu ničim zaslužili da postanu žrtve nasilja nekolicine, čiji interesi svakako nisu u skladu sa interesima jevrejske zajednice kakva ona po svojoj samoj suštini jeste. Meni je to kao rabinu najtužnije ali i najvažnije. Najvažnije, u smislu da ću se do kraja boriti upravo za te čestite i skromne ljude, a to znači za sam integritet tradicionalne jevrejske verske zajednice kakva je bila i kakva će opet biti“, poručuje Asiel.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Na meti pritisaka jer sam ukazao na korupciju u Jevrejskoj opštini”

  1. Znaci nije tacno da smo jedina nacija u kojoj je tesko da se slozimo. Ili smo uticali na Jevreje na ovim prostorima pa su to pokupili od nas.

  2. Dragi Asijele, sve si lepo srocio, ali nisi objasnio u čemu se sastoji korupcija i malverzacije. Pismeni nalaz NADZORNOG ODBORA utvrđuje ISTINU.
    PROČITAJ NALAZ PA ONDA NAPADAJ DRUGE.

    • Tosa_nije on za vas „dragi Asiele“,nego uvazeni rabin jevrejske zajednice.O kom Nadzornom odboru govorite,? Cijelo to drustvo see pojavilo nakon donosenja famoznog Zakona o povracaju imovine…strasno je reci,alinovac ce ,a I jeste,donijeti zlo Inaçe koherentnoj zajednici.Gospodin Medic,za koga ranije nisam ni cuo,a kamoli vidio u krugu zajednice,odjednom see pojavljuje,I bojim see,rasturice je,tacnije- vec jeste.Prvoklasna tema za antisemitske komentare I likovanje nemalog broja “ judeofila“

    • Jednu sitnicu zaboravljate: NE postoji jevrejska zajednica od momenta donosenja „Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika“ i novca koji se na osnovu tog zakona uplacuje Jevrejskoj zajednici, kao i od momenta pojavljivanja sadasnjeg predsednika u zajednici. Mnogo je starija i mnogo ozbiljnija i prezivela je daleko veca zla, pa ce preziveti i njega i kliku koja je zasela privucena „velikim“ novcem.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.