Nacionalni park "Đerdap": "Susret s vukom" u skladu sa zakonom 1Foto: Wikipedia / Dragoslav Ilić

„Uz poštovanje svega što Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Svetski fond za prirodu (WWF) rade na zaštiti prirode, zarad potpunog i adekvatnog informisanja javnosti, a vezano za predstojeću manifestaciju „Susret s vukom“ koja će biti održana na prostoru zaštićenog područja Nacionalni park „Đerdap“, kao upravljač ovog zaštićenog područja imamo obavezu da javnosti damo potpunu informaciju“, navodi se u njihovom saopštenju.

Kako ističu, održivo korišćenje resursa uz poštovanje svih zakonskih propisa je prioritet zaposlenih u JP „Nacionalni park Đerdap“. U skladu sa tim i manifestacija „Susret sa vukom“ u organizaciji Lovačko udruženje „Kuna“ i Turističke organizacije opštine Golubac, uz podršku JP „Nacionalni park Đerdap“, organizuje se u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu („Sl.glasnik RS“, broj 18/10 i 95/18) i Pravilnikom o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači („Sl.glasnik RS“, broj 9/12, 31/13, 55/15, 67/15 i 75/16). Kako je uspostavljanje svih vidova saradnje sa korisnicima područja nacionalnog parka i lokalnim zajednicama u cilju optimalnog korišćenja područja saglasno namenama i funkcijama jedan od ciljeva Programa upravljanja Nacionalnim parkom „Đerdap“, tako se i manifestacija „Susret s vukom“ organizuje u cilju doprinosa lokalnoj zajednici. Učesnicima ove manifestacije, koja u Dobri u kojoj se održava, okupi veliki broj ljudi prevashodna namera je druženje, a ne lov, što potvrđuje i činjenica da za 16 godina trajanja manifestacije nije odstreljena ni jedna jedinka vuka.

Na osnovu Zakona o nacionalnim parkovima („Sl.glasnik RS“, broj 84/15) Nacionalni park „Đerdap“ je korisnik otvorenog Lovišta „Đerdap“ , površine preko 63000 ha i dužine od 100 km, na koje ima uticaj populacija vuka iz Republike Rumunije, kao i iz ostalih lovišta u okruženju. Vuk je u istočnoj Srbiji lovostajem zaštićena vrsta čija je populacija u stalnom porastu, što se može videti i kroz povećan broj šteta na domaćim životinjama i gajenim vrstama divljači. Zbog brige o populaciji, a ne zbog lova, zaposleni u JP U cilju smanjenja šteta na domaćim životinjama i gajenim vrstama divljači„Nacionalni park Đerdap“ iznose hranu za vuka na određenim mestima, čime se smanjuju štete na domaćim životinjama i gajenim vrstama divljači.

„Lovna osnova Lovišta „Đerdap“, na koju se pojedini mediji pozivaju, stavljena je van snage dolaskom novog rukovodstva JP „Nacionalni park Đerdap“. Urađena je revizija navedenog planskog dokumenta kojom je prikazano realno stanje u lovištu. Prema tom planskom dokumentu populacija vuka je u prenamnoženju, a uprkos tome odstrel je 20 odsto od planiranog“, piše u saopštenju.