"Nadležni da povuku predlog izmena Zakona o zabrani diskriminacije" 1Foto: Pixabay/Mohamed_hassan

Tekst Predloga zakona je opterećen izuzetno velikim brojem nedostataka zbog čega je neophodno odložiti njegovo usvajanje i omogućiti svim zainteresovanim stranama da se o njemu izjasne, navodi se u saopštenju Koalicije.

Vlada Republike Srbije je nedavno utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije. Suprotno pravnim pravilima koja uređuju postupak izrade i usvajanja nacrta i predloga zakona, onima koji su zainteresovani za sadržaj Predloga zakona nije bilo omogućeno da učestvuju u radu na njegovoj izradi, niti je bila organizovana rasprava o predloženim rešenjima pre nego što ih je Vlada formalno usvojila. Ova činjenica je konstatovana i u tački 9. Analize efekata zakona koja je uz Predlog zakona dostavljena Narodnoj skupštini.

Nedostatak široke rasprave o novim zakonskim rešenjima neposredno je sprečio zainteresovane strane da konstruktivno utiču na kvalitet Predloga zakona, a pre svega na otklanjanje njegovih brojnih nedostataka, koji se mogu svrstati u četiri grupe.

Prvu grupu čine nedostaci koji se sastoje u jezički besmislenim ili nemogućim konstrukcijama, ali i u pravopisnim greškama. Na primer, u tekstu se koristi reč „neopravdava“, te se navodi da je „zabranjeno uznemiravanje… koje je s ciljem ili predstavlja povredu dostojanstva…“. Drugu grupu čine nedostaci koji upućuju na to da izmene nisu predložene u skladu sa pravilima pisanja zakona. Na primer, kontradiktorno se propisuje ovlašćenje Poverenika da obrađuje lično ime i druge podatke o učesnicima postupaka koje u vezi sa diskriminacijom vode sudovi, uz obavezu anonimizacije podataka o učesnicima postupka pre nego što se sudske presude dostave Povereniku.

Treću grupu čine pravno-sistemski nedostaci koji onemogućavaju adekvatnu primenu Zakona, kao što je brisanje opštih procesnih garancija koje se odnose na postupak po pritužbi, čime se ugrožavaju prava učesnika postupaka i otvara put proizvoljnom odlučivanju Poverenika.

Najzad, četvrtu grupu čine nedostaci koji imaju pravno-politički karakter i koji dovode u sumnja stvarnu nameru autora predloženih izmena, kao što je rešenje po kome Poverenik može da odluči da ne postupa po pritužbi ako smatra da se svrha postupaka može ostvariti upozorenjem javnosti ili pak propisivanje prekršajnih novčanih kazni u iznosu koji je desetostruko veći od trenutno propisanih iznosa i to bez obrazloženja, zaključuje se u saopštenju.

„Zbog toga što ukupan broj navedenih nedostataka prevazilazi broj predloženih izmena, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da bi njihovim usvajanjem položaj korisnika Zakona bio značajno pogoršan, smatramo da je neophodno bez odlaganja povući Predlog zakona iz postupka usvajanja, a zatim omogućiti svim zainteresovanim stranama da učestvuju u unapređivanju ovog teksta“, smatraju u Koaliciji.

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, Praxis i Jednakost.

Organizacije koje podržavaju inicijativu:

 1. Fond za humanitarno pravo

 2. Edukacioni centar Leskovac

 3. YUROM CENTAR

 4. Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda

 5. Novosadski humanitarni centar

 6. Centar za kriznu politiku i reagovanje

 7. NGO Atina

 8. IzKruga Niš

 9. Fondacija PONS

 10. Autonomni ženski centar

 11. Zrenjaninski centar za jednaka prava

 12. LICELULICE

 13. Astra – Akcija protiv trgovine ljudima

 14. NVO „OFER“, Bujanovac

 15. A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

 16. Udruženje osoba sa invaliditetom „Jednakost“ iz Prijepolja

 17. Udruženje romsko srpskog prijateljstva Stablo

 18. Centar lokalne demokratije LDA

 19. YUCOM

 20. Peščanik

 21. Inicijativa mladih za ljudska prava

 22. Grupa Izađi

 23. Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

 24. Romska inicijativa za održivi razvoj (Beograd)

 25. Romski centar (Požega)

 26. Udruženje beogradskih Cigana svečara (Beograd)

 27. Romsko sportsko udruženje Sloboda (Beograd)

 28. Šahovski klub Sloboda (Beograd)

 29. Glas manjine (Ripanj)

 30. Romski medijski servis (Beograd)

 31. RHU ROM LAZAREVAC

 32. Nacionalni tim Roma Srbije (Beograd)

 33. Roma world (Niš)

 34. ERA – LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey

 35. Žene u crnom

 36. Rekonstrukcija ženski fond

 37. Da Se Zna!

 38. IZI VelikiMali

 39. Centar za razvoj građanskog društva Protecta

 40. Heartefact Fund

 41. Beograd Prajd

 42. Queeria

 43. Udruženje građana lužničkih Roma

 44. Udruženje romskih studenata Novi Sad

 45. Udruženja Roma Sloboda

close
"Nadležni da povuku predlog izmena Zakona o zabrani diskriminacije" 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.