Nagrada Arnou Gujonu za društveno-odgovoran rad 1Foto: Press centar UNS

Povodom 23. festivala “INTERFER-Zlatna Nika” danas su dodeljene nagrade u pet novinarskih kategorija u centru UNS-a u Beogradu, dok je specijalna nagrada pripala francuskom humanitarcu Arnou Gujonu.

Direktor organizacije „Solidarnost za Kosovo” Arno Gujon, “čije je ime postalo sinonim za humanost i pomoć srpskom narodu” dobio je specijalnu nagradu festivala INTERFER, kao “predstavnik onoga što se zove društveno-odgovoran rad”, kako je objasnila direktorka festivala Tamara Popov.

“Veoma je teško ostati nezavisan od javnih subvencija i dotacija kada vodite jednu humanitarnu organizaciju. Da biste opstali potrebna vam je pomoć privatnih donatora, a do njih ćete najbolje dopreti na jedan posredan način- kroz medije. Zahvaljujući saradnji sa novinarima, uspeli smo da okupimo oko sebe 12.000 donatora. Ovu nagradu prihvatam  kao plod saradnje francuskih i srpskih novinara i humanitarne organizacije”, rekao je Gujon.

Nagradu za novinsku reportažu dobila je Rada Komazec iz lista “Jedinstvo” za tekst “Molim Boga da me uzme, jer ne mogu živa u grob”, koji govori o potresnoj priči Slobodanke Ristić sa Kosova i Metohije, koja je silovana u svojoj kući 1999. godine u Topličanima.

Prvu nagradu u kategoriji televizijske reportaže dobila je Jasna Janković sa “Prve srpske televizije”, za reportažu “Pavlika među zvezdama”, o životu bake Pavlike koja “živi na selu, voli traktor i Zvezde Granda, a najveći san joj je da upozna Sašu Popovića”.

Pobednik među foto reportažama je Dragan Bosnić za serijal fotografija “101 čudo Srbije”, dok su prvu nagradu za radijsku reportažu podelile tri reporterke “Radio Beograda 2”: Snežana Bićanin “Jasenovac, moje pravo na istinu”, Dušanka Petrović “Život na dva koloseka” i Nada Babić “Priča usvojenog deteta”.

Nagrada u kategoriji društveno-odgovorne reportaže pripala je Angelini Čakširan iz lista “Blic žena” za prilog “Moj sin Saša”, o Aleksandru Vrtuleku, koji je sa 14 godina skočio sa terase usled vršnjačkog nasilja.

Gran-pri, kao najviše priznanje ovog festivala, osvojio je urednik lista “Nedeljnik” Veljko Lalić, za svoj reporterski rad o naftnoj platformi “Arktik- priče sa Prirazlomnaja”.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.