Naučnici su pre 80 godina tvrdili da će se Mesec raskomadati 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Engleski naučnik ser Džejms, smatrao je da Zemlji preti jedna velika opasnost – Mesec. Astronomi su tvrdili da je to neobično tajanstvena planeta, da na njoj postoje krateri koji su posledica bombardovanja meteorita, kao i šupljine u kojima se nalaze čitave vegetacije i kolonije insekata.

Naučnici su pre 80 godina tvrdili da će se Mesec raskomadati 2Nijedno od ovih tvrđenja nije izazvalo toliku paniku kao tvrđenje ser Džina, člana “Rojal Sosaiti” u Londonu, koji je objavio da će se Mesec raskomadati i da britansko stanovništvo treba da bude zabrinuto ukoliko njegovi delovi budu pali na Zemlju.

Naime, ser Džin je izostavio jednu vrlo bitnu stavku. Nije obavestio građane da se razbijanje Meseca neće dogoditi sutra, vec kroz nekoliko hiljada godina. Uz objašnjenje da se Mesec malo po malo približava Zemlji i da će se usled tog približavanja najzad prelomiti na dva dela i raspasti u tri prstena koji će pasti na Zemlju, umirio je uplašenu javnost.

Prema tvrdnjama ser Džejmsa, i naša planeta će se jednom raspasti na isti način, ali mnogo kasnije posle Meseca i pašće na Sunce, koje će do tad već biti ugašeno, pise list Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.Naučnici su pre 80 godina tvrdili da će se Mesec raskomadati 3

List Pravda istog dana 1939. godine piše o slavnom češkom lekaru i profesoru Medicinskog fakulteta u Pragu, dr Virhovu. On je kao lekarski stručnjak uživao svetski glas, ali je u velikoj meri bio osobenjak.

Studenti su ga se plašili jer im je postavljao najteža i najnezgodnija pitanja u želji da ih zbuni i na kraju, naravno, obori.

Profesor Virhov je voleo bistre i oštroumne studente koji su umeli da donose brze i jasne zaključke. Međutim, na svoj spoljašnji izgled profesor nije obraćao ni malo pažnje.

Za vreme jednog ispita pitao je studenta sta misli koje je boje njegovo odelo. Student mu je bez razmisljanja odgovorio: “Gospodine profesore, sada se ne bi mogla sa sigurnošću utvrditi boja Vašeg odela, ali nekada je moralo biti svetlo plavo. Doktor Virhov je na to rekao: “Položili ste ispit.”

Celokupno izdanje može da se čitana linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.