Foto: Ne davimo Beograd

To je saopštio pokret „Ne da(vi)mo Beograd“. U saopštenju se ukazujue da smo u najskorijoj prošlosti mogli videti da su, uprkos snimcima, fotografijama i svedočenjima, odbačene prijave protiv napadača na novinare ispred Doma narodne Skupštine na dan inauguracije predsednika Srbije.

Pored toga, dodaje se, čovek koji je pretio smrću narodnoj poslanici Mariniki Tepić, pušten je da se brani sa slobode, čime je poslata jasna poruka da država neće štititi narodnu poslanicu i dato je zeleno svetlo drugim ekstremistima da pretnje prošire i na internetu i na ulicama.

Navodi se i primer kada je Zaštitnik građana zatvorio slučaj, uprkos tome što je u svom izveštaju jasno opisao nepravilnosti u radu policije, da je policijski službenik na telefonsku komandu pomoćnika načelnika PU za grad Beograd pustio mladića koji je, nakon što je sprečen u nameri da kidnapuje aktivistkinju Incijative Kseniju Radovanović, nasrtao na policajce.

Ono što povezuje sve ove slučajeve je njihova direktna ili posredna povezanost sa vladajućom partijom, ocenila je Incijativa „Ne da(vi)mo Beograd“.

Inicijativa poziva sve političke i aktivističke organizacije, medije, medijska udruženja i graрane da se javno usprotive ovakvoj praksi vlasti da ekstremne elemente koje kontroliše, koristi kao sredstvo za obračunavanje sa neistomišljenicima.

Zahtevamo od institucija sistema, policije i pravosuđa ozbiljan odgovor na ovakve pojave, a ne relativizovanje, razvodnjavanje, prebacivanje odgovornosti, ublažavanje i ignorisanje ovakvih pojava, navodi se u saopštenju.