Nepromišljeno uvedene saobraćajne linije pogoršavaju stanje u gradu 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Dnevni list Vreme piše o naglom razvitku tramvajskog i beogradskog saobraćaja. Do rata je tramvajska saobraćajnica bila dobra, međutim posle rata stanje je počelo da se pogoršava. Linije koje su uvedene, uvedene su nepromišljeno pa imaju neke nedostatke: ili ne idu najracionalnijim pravcem ili imaju velike uspone, nagle krivine i ne vode računa o daljem razvitku naselja kroz koja prolaze.

Autobuske linije nastaju paralelno sa tramvajskim i čine njihovu konkurenciju. Jedan od razloga za nekvalitetan plan saobraćaja jeste i beogradksa opština, koja ne vidi ništa osim zarade koji dobija na kartama za prevoz. Nema objašnjenja zbog čega još uvek u Beogradu nema pravih mesečnih karata, koje bi njihovim korisnicima obezbedile popust. Ono što beogradska opština stalno zaboravlja jeste da je saobraćaj u velikom gradu socijalna nužda i da treba da bude što bolji, sistematičniji i brži, ali u isto vreme i što jeftiniji.Nepromišljeno uvedene saobraćajne linije pogoršavaju stanje u gradu 2

Firma Vlade Mitića i ove godine dala je obilne priloge za zimsku pomoć. Naime, Mitić je predsedniku opštine, Vojinu Đuričiću predao ček na 40.000 dinara za zbrinjavanje beogradske sirotinje ove zime.

Mitić je tom prilikom izjavio da se nada da će ova suma pomoći beogradskim opštinama u ispunjavanju zadatka da se svakom građaninu prestonice obezbede osnovne potrebe za život tokom zime, prenosi Vreme.

Nakon otvaranje prošle godine, Zadružna škola u Beogradu će i ove godine primiti novi broj jugoslovenskih seljaka koje će obrazovati za zadružne funkcionere. Slušalac ove škole može postati samo lice koje se prijavilo na konkurs.

Iako je za školu veliko interesovanje, ova škola prima samo 45 lica i to iz različitih banovina. Cilj Zadružne škole je da obrazuje što veći broj mladih seoskih zadrugara, koji će zauzimati vodeća mesta u seoskim zadrugama.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Dnevni list Pravda prenosi vesti o stanju na zapadnom frontu. Na frontu se poslednjih dana oseća sve veća živost u pripremama za buduće sukobe, dok se vode mestimične borbe pešadije. U holandiji je vodni sobraćaj ograničen samo na dnevnu upotrebu, zbog straha od plvnih mina. Povezano s tim, u Severnom moru je ratna mornarica “Vašington” naišla na minu i potonuo zajedno sa osmočlanom posadom.

Nepromišljeno uvedene saobraćajne linije pogoršavaju stanje u gradu 3

U Mladenovcu je održan zbor Jugoslovenske radikalne zajednice, izveštava Pravda. Na zboru se, između ostalog, govorilo o novom izbornom zakonu koji vlada trenutno razmatra. Ovaj zakon bi dao slobodno pravo glasa svim građanima i obezbedio bi nesmetano vršenje građanske dužnosti u okviru slobodnog političkog života u Jugoslaviji.

Lađa “Sever” vratila se sa ekspedicije po Severnom moru, piše Pravda. Ruski hidrografi i geografi vratili su se sa novom kartom Severnog mora, otkrivajući 35 novih ostrva. Obzirom na to da čitava ruska obala leži na ovom moru, nije ni čudno veliko interesovanje Rusije za ovaj deo svetske karte.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.