Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Direktor Republičkog centra RS za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić ocenio je na konferenciji za novinare u Beogradu da je Haški tribunal u presudi bivšem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću utvrdio da su na Vozući počinjeni ratni zločini.

„Naše nestale nećemo nikada zaboraviti“, istakao je Kojić i dodao je da Komisija Vlade RS 2004. dala lokacije nestalih Bošnjaka u Srebrenici, ali da druga strana nije ispunila svoj deo dogovora i otkrila lokacije nestalih Srba na voznućko-ozrenskom ratištu.

Kojić smatra i da je NATO u septembru 1995. pomogao Armiji BiH u akciji na Vozući, jer je u vazdušnim udarima uništio vojne komunikacije srpske strane.

„NATO se otvoreno stavio na stranu jedne od zaraćenih strana i verovatno zato ne žele da se otvore neki novi procesi“, naveo je Kojić.

Predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovići Zoran Blagojević najavio je da će to udruženje 10. septembra organizovati marš „Stazama egzodusa“ u znak sećanje na proterane i pobijene Srbe iz Vozuće.

Učesnici marša će ići stazom preko Ozrena kojom su se povlačili pripadnici VRS i civili u septembru 1995. godine pred napada Armije BiH.