Nije bilo seksualnog zlostavljanja u OŠ “Karađorđe” 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kako nam je rečeno, prosvetna inspekcija, prosvetni savetnici i zaduženi za zaštitu od nasilja su posetili OŠ“Karađorđe“ povodom prijave nasilja nad učenikom četvrtog razreda. Utvrđeno je da je škola preduzimala aktivnosti u skladu sa informacijama koje je sukcesivno dobijala od roditelja učenika P. M. Obavljeni su razgovori sa učenicima, njihovim roditeljima, uključen je Tim za zaštitu učenika, obavešten centar za socijalni rad i policija.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je reč o neumesnoj igri i “neslanoj” šali vršnjaka, ali da nekome nije do šale, da se tako sa njim igraju. Istraga je, kako je rekao, pokazala da nije bilo namere seksualnog zlostavljanja.

– Međutim, nedopustivo je da bilo kom detetu bude neprijatno, a da mu se vršnjaci smeju. Oni će biti ukoreni zbog toga – rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

Ministar kaže i da je slučaj prijavljen policiji i da su to učinili i roditelji, ali i škola i da su timovi koje je poslalo Ministarstvo završili posao. Dodao je i da se privatno raspitao o slučaju u OŠ „Karađorđe“ i da je saznao da se deca u tom odeljenju vrlo često igrala na taj način i da je u tome dečak, koji je ovog puta bio žrtva, ranije imao drugu ulogu.

Šarčević je rekao da će đaci koji su učestvovali u ovom događaju biti ukoreni i da se za njih izrađuje plan pojačanog vaspitnog rada.

On je ponovio da nijedan slučaj nasilja škole ne smeju da prikrivaju.

– Direktori dobro znaju da nema prikrivanja, ja nisam bolećiv i svako ko to uradi imaće problem sa mnom. Voleo bih da to ne moram da kažem, da svako ima dovoljno svesti, i profesionalne i ljudske da se u ovakvim situacijama moraju da se suoče sa problemom i da ga rešavaju – istakao je Šarčević.

On je apelovao je na roditelje, da se, ako ne nađu sagovornika u školi, obrate školskim upravama i Ministarstvu prosvete, koji ima tim zadužen za prevenciju nasilja i reaguju bez izuzetka.

Pojedini mediji ranije su objavili tvrdnje oca učenika četvrtog razreda OŠ “Karađorđe” da su njegovog sina dvojica vršnjaka iz odeljenja najpre vređala, a potom i silovala motkom u dvorištu škole, sve vreme snimajući scene zlostavljanja. Otac je tvrdio da se to dogodilo 4. marta oko 17 sati kada su dečaci izašli iz škole i da ga je direktor škole savetovao da to ne prijavljuje policiji.