Niški žandarmi spremni za Strazbur 1Snimak incidenta u blizini trase Parade ponosa Foto: N1

Advokati šestorice od ukupno sedam pripadnika odreda Žandarmerije u Nišu, koji su zbog ovog incidenta na Paradi ponosa pravosnažno osuđeni zbog krivičnog dela mučenje i zlostavljanje u sticaju sa sa krivičnim delom napad na vojno lice u vršenju vojne službe, podneli su zbog ovakvih presuda zahtev za zaštitu zakonitosti pred Vrhovnim kasacionim sudom, a u planu je i ustavna žalba pred Ustavnim sudom.

– Osnov za podnošenje zahteva VKS-u i Ustavnom sudu je povreda zakona po raznim osnovama, od toga da nam kao odbrani u postupku pred Višim sudom u Beogradu nije dozvoljeno da izvedemo skoro ništa od glavnih dokaza, do toga da je došlo do prekoračenja po prethodnoj presudi, pošto su neki od osuđenih nakon naše žalbe osuđeni za teži oblik krivičnog dela i dobili težu sankciju. Ukoliko odluke Vrhovnog kasacionog i Ustavnog suda budu negativne po naše klijente, imamo odluku da se obratimo Evropskom sudu u Strazburu – rekao je za Danas Filip Domazet, član advokatskog tima koji brani šestoricu od sedam osuđenih žandarma.

Advokat Zoran Saveljić, koji zastupa sedmog osuđenog žandarma, inače prvooptuženog Predraga Mitrovića, koji na snimku Televizije N1 koji je „obišao“ medije udara pendrekom brata Aleksandra Vučića, kaže da je „logično“ da se građani obrate institucijama izvan zemlje ukoliko ne dobiju pravdu u svojoj, ali veruje da će je za njegovog klijenta biti pred domaćim sudovima.

– Već smo podneli ustavnu žalbu na pravosnažnu presudu. Pošto verujem u institucije ove države, verujem i da će Ustavni sud doneti ispravnu presudu koja će ići u korist Mitrovića – rekao je Saveljić za naš list.

Domazet je kazao da branioci šestorice osuđenih žandarma „još ne znaju“ da li će zahtevati poništaj rešenja o otkazu koje su ovih dana dobila petorica od sedmorice osuđenih žandarma. Saveljić je dodao da ga sedmi optuženi, njegov klijent Mitrović, nije obavestio da je dobio rešenje o otkazu. Jedan od osuđenih žandarma u međuvremenu je otišao u penziju.

Podsetimo, kako je Danas pisao rešenja o otkazu, koje „potpisuje“ kabinet ministra policije, između ostalog poziva se na Zakon o državnim službenicima koji navodi da službeniku prestaje radni odnos kada presuda kojom mu je izrečena uslovna osuda na šest meseci bez obzira na period provere postane pravosnažna. Zakon o policiji, takođe, navodi da pripadniku MUP-a prestaje radni odnos kada se utvrdi da je pravnosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest meseci, kao i kada postoje bezbednosne smetnje za obavljanje poslova u Ministarstvu.

Apelacioni sud u Beogradu je, inače, u decembru 2019. godine odbio kao neosnovane žalbe sedmorice osuđenih žandarma i potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, donetu u aprilu te godine, kojom su oni osuđeni na osam meseci zatvora sa rokom provere od tri godine. Presuda protiv žandarma je na taj način postala pravosnažna.

Žandarmi su pred Višim sudom prvobitno bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam meseci, ali je Apelacioni sud u junu 2018. godine ukinuo takvu presudu zbog „bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“ i „nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja“. Advokati Domazet i Saveljić tada su ocenili da je sud uvažio ključne zahteve odbrane.

Andrej Vučić i Predrag Mali su u toku sudskog postupka tvrdili su da su tokom održavanja „Parade ponosa“ krajem septembra 2014. godine hteli da odu do stana Vučićevih roditelja, a da su vojni policajci i S.S. i S.J., koji su bili u njihovom društvu, žandarmeriji u kordonu koja je obezbeđivala „Paradu“ „pokazali službenu značku i legitimaciju“.

Žandarmi su, međutim, kazali da su se Vučić, Mali i dvojica vojnih policajaca više puta oglušili o naređenja „lezi dole“ i „odbij“, te odbili da se legitimišu, uz rečenice: „Ko si ti da me zaustavljaš“, „Čobani“ i „Sad ću da vas rasformiram“. Oni su kazali da ih je tadašnji premijer Aleksandar Vučić posle incidenta pozvao na razgovor, a kada mu je jedan od njih kazao da ga je Andrej udario u bradu, odgovorio: „lažeš“.

Oštećeni su tvrdili da pripadnici Kobri „nisu obezbeđivali“ Andreja Vučića i Predraga Malog već su ih „slučajno sreli“ i pošli sa njima. Prema tadašnjem zakonodavstvu nije bilo dozvoljeno da vojna policija obezbeđuje članove porodica državnih zvaničnika.

Krajnje suprotne tvrdnje

Naš list je neposredno nakon incidenta na Paradi ponosa bio prvi, a i jedini medij, koji je preneo i izjave pripadnika žandarmerije o tome šta se toga dana dogodilo, poštujući njihov zahtev da ostanu anonimni. Oni su tada kazali da su intervenisali tek nakon što je jedan od dvojice naoružanih pratilaca Andreja Vučića, inače pripadnik specijalne vojne policije „Kobre“, „izvadio automatski pištolj i repetirao ga“. Naši izvori su kazali da je žandarmerija tog dana imala strogo naređenje da kroz kordon „ni muva ne sme da prodje“ jer je reč o skupu visokog rizika. Žandarmerija je „imala i disk na kojem je snimljen kompletan povod i početak intervencije, ali joj je on oduzet“. Za razliku od ovakvih tvrdnji, predstavnici državnih organa, kao i ubedljiva većina medija navodila je da su Andrej Vučić, Predrag Mali i njihovi pratioci uredno pokazali legitimacije, a pripadnici Žandarmerije navodno intervenisali bez vidljivog razloga. Sam Andrej je kazao da su upravo legitimacije bile povod njihovog prebijanja, a da je on „kriv što je brat Aleksandra Vučića“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.