Novi austrijski kancelar Alfred Guzenbauer juče je objavio sastav koalicione vlade koju će činiti dve najjače partije – Socijaldemokratska stranka (SPOE) i Narodna stranka (OEVP), javile su agencije. Dogovor o „velikoj koaliciji“ stranaka levog i desnog centra postignut je posle 99 dana pregovora.
Socijaldemokratska stranka, koja je odnela tesnu pobedu na izborima održanim 1. oktobra, imaće kancelara i šest ministara, a Narodna stranka odlazećeg kancelara Volfganga Šisela vodiće u novoj vladi sedam resora. Narodna stranka zadržaće u budućoj vladi ključne resore unutrašnjih i inostranih poslova i finansija. Šef diplomatije ostaće Ursula Plasnik. Ministar unutrašnjih poslova biće dosadašnji ministar odbrane Ginter Plater, a finansija Vilhelm Molterer koji će ujedno biti i vicekancelar. Ministar nauke biće Johanes Han, a ministarka zdravlja Andrea Kdolski. Dosadašnje funkcije zadržaće i ministri poljoprivrede i ekologije Jozef Prel i ekonomije Martin Bartenštajn. Socijaldemokrate će pored Guzenbauera na mestu kancelara, imati ministra odbrane Norberta Darabosa, ministarku pravde Mariju Berger, ministra infrastrukture Vernera Fajmana, ministarku obrazovanja nauke i umetnosti Klaudiju Šmid, kao i ministre za socijalna pitanja Ervin Buhinger i ženska pitanja Doris Bures. Dosadašnji savezni kancelar Wolfgang Šisel, koji je sedam godina vodio koalicionu vladu Narodne stranke OEVP i Slobodarske stranke FPO, odnosno Pokreta za budućnost Austrije BZOE, neće biti član buduće vlade, a i mesto lidera stranke prepustiće budućem vicekancelaru i ministru finansija Moltereru.
Lideru Socijaldemokratske stranke Alfredu Guzenbaueru, koji će posle zakletve postati novi austrijski kancelar, zamera se da je u pregovorima o formiranju vlade napravio previše ustupaka i prekršio predizborna obećanja.