Novi bronhoskop i ultrazvuk za bolnicu u Požarevcu 1Novi bronhoskop Foto: M.V.

Uz novi bronhoskop, vredan dva miliona dinara, pacijenti više neće biti upućivani u druge zdravstvene ustanove, kao što se činilo u poslednjih devet godina, koliko je prošlo od kako se stari pokvario.

– Bronhoskop je neophodan je u dijagnostici plućnih, a naročito malignih bolesti,
jer pomaže da se bolest otkrije na vreme. Osim toga, on ima značajnu primenu i u terapijskom postupku – rekao je dr Dragiša Jevremović, načelnik Internog odeljenja.

Prošle godine, čak 350 pacijenata sa područja Braničevskog okruga imalo je potrebu za bronhoskopijom. Međutim, pošto su upućivani u druge ustanove, to je uticalo na
kašnjenje u postavljanju dijagnoze i početka lečenja. Osim toga, putovanja van Požarevca njima su predstavljala dodatni napor, a zdravstvenom fondu dodatan trošak.

-Zahvaljujući novom bronhoskopu, dijagnostika će biti urađena na vreme i odmah će početi postupak lečenja, što pacijentima daje šansu za potpuno izlečenje ili produženje života – rekao je Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice.

Ultrazvučni aparat sa sondom, vredan 500.000 dinara, koristiće se za dijagnostiku u lečenju karakte, što će smanjiti listu čekanja za operaciju, na kojoj se sada nalazi 30 pacijenata. Ovaj ultrazvuk neophodan je za određivanje sočiva koje će se ugraditi tokom operacije katarakte.