Novinari Danasa u ulozi kupaca nekretnina u "Beogradu na vodi" 1Foto: Beta/Branislav Božić

Logično je da ne možete da vidite stanove koji još nisu izgrađeni, ali pomalo čudi da ne možete da pogledate čak ni one u već sagrađenim zgradama, iako ćete za najmanji stan morati da platite minimum 250.000 evra. Gledanje već izgrađenih stanova, po objašnjenju ljubaznih prodavaca „nikako nije opcija“ jer ćete „steći pogrešan utisak“ o stanu koji nameravate da kupite pošto je svaka nova zgrada „unikatna“, sa takođe „jedinstvenim rasporedom prostorija“, kao i „drugačijim materijalima ugradnih elemenata“. Kako nam je rečeno, u nekim zgradama su zidovi žuti, negde krem, a neki su u boji magnolije. „A i svaka zgrada nam je bolja od prethodne, jer smo učili na sopstvenim greškama“, naglasio je prodavac.

Novinari Danasa prijavili su se kao zainteresovani kupci za stanove u stambenoj jedinici „Teras“, gde je aukcija počela 7. juna, ali su, po rečima prodavca, za neverovatnih sedam dana gotovo svi – rasprodati. Ostalo ih je navodno samo desetak u zgradi sa 19 spratova, koja još nije ni izgrađena. Kako nam je rečeno, završeni su podzemni nivoi, a velelepno zdanje u potpunosti će biti spremno za useljenje stanara tek 2021. godine. Da li zbog visoke cene za koje je prodavac odokativnom metodom procenio da ne možemo sebi da priuštimo, ili zbog činjenice da smo se prijavili kao bračni par sa malim detetom, tek, ponuđen nam je stan u drugoj, znatno manjoj i duplo jeftinijoj zgradi zvanoj „Magnolija“. Ni ova zgrada još nije ni na vidiku, ali će biti gotova sredinom sledeće godine i varijanta je „Beograda na vodi“ za „siromašne“, odnosno one sa plićim džepom koji nemaju oko pola miliona evra za najluksuznije stanove sa idealnijim pogledom na Ušće, gondolu i novi Savsi most, koji takođe postoje samo u virtuelnom svetu. Umesto „tričavih“ 350.000 evra koliko bismo platili jednosoban stan od 80 kvadrata u „Teras“, stambeni prostor iste kvadrature u „Magnoliji“ koštaće nas 100.000 evra manje – 250.000. Nećemo imati pogled na reku ili grad, jer zgrada ima svega pet spratova, ali nam je vrtić odmah iza, kao i predivni parkić za našeg mališana, koji nam je prikazan na video bimu. Ne kao hrpa peska i šljunka sa pokojim bagerom, kako sada izgleda, već kao crtež iz slikovnice za decu.

Ono što nas je zabrinulo i što bi svakog potencijalnog kupca trebalo da zabrine, jeste mogućnost izlivanja Save i eventualne poplave u budućnosti. Međutim, za to po rečima prodavca ne postoji ni teoretska mogućnost, pošto nas je uverio da je „Beograd na vodi“ znatno iznad nivoa reke, i da bi mogao biti poplavljen tek ako ceo Beograd bude pod vodom.

„Nemojte da vas plaši što je sada donji deo šetališta pod vodom. To je potpuno normalno, on je u nivou vode. Ostatak ovog dela grada je znatno iznad reke, budite bez brige. To grade Arapi koji su izgradili čuveni „Palma grad“ usred mora, znaju šta rade“, uveravao nas je.

Ipak, kopkalo nas je i to što se na društvenim mrežama stalno šeruju slike u kojima građevinski radnici izbacuju vodu iz temelja dok njihove kolege tik pored, te iste temelje kopaju.

„I to su pogrešno protumačene fotografije. Ne izbacuju oni vodu zato što su temelji poplavljeni, već je to voda koju crpe naše podzemne pumpe, kako bi se tu ugradile podvodni šipovi“, umirio nas je prodavac.

U zgradu Geozavoda, gde je zakazan sastanak sa prodavcem, otišli smo ubeđeni da ćemo moći lično da se uverimo u još neke detalje u vezi sa stanovima koji su „hit“ na društvenim mrežama, kao na primer da li je istina da je izvođač štedeo na parketu tako što ga je stavljao samo do plakara, a ispod njega ostavio goli zid, ili da se štedelo na pločicama u kupatilu. Međutim, svako navaljivanje da odemo makar na gradilište gde će biti naš stan, ako već ne možemo da vidimo nijedan izgrađen, bilo je uzaludno i glatko je odbijeno.

„Ništa vam ne znači da vas vodim na gradilište. Osim što je opasno, zaista nećete ništa uspeti da vidite niti da shvatite osećaj rasporeda prostorija. Ali, evo ovde sve lepo vidite, evo pogled na park (još ga u stvarnosti nema), evo pogled na novi Savski most (još uvek u realnosti stoji stari), evo pogled na zgradu „Vista“ ili zgradu „Metropoliten“ (još uvek nisu izgrađene), evo pogled na obdanište (tamo je sada samo šut), evo pogled na veliki tržni centar, biće veći od „Ušća“ (a za sada je samo pusta praznina), a evo i pogled na reku (koja je jedina stvarno tamo već vekovima)…“, objašnjavao je uz neodoljiv i šarmantan osmeh prodavac.

Nema sumnje da stambene jedinice u „Beogradu na vodi“ nisu pristupačne prosečnom srpskom potrošaču, pošto mu verovatno nisu ni namenjene. Rezervaciju željenog stana koji je u izgradnji ili ona još uvek nije ni počela (zavisno od zgrade u kojoj želite da živite) treba da unapred platite 2.000 evra, potom da u roku od mesec dana platite prvu ratu i tako redom plaćate narednih godinu ili dve sve dok se ne uselite.

Virtuelni svet „Beograd na vodi“ zaista izgleda kao iz bajke. U tom zamišljenom svetu stanova, mostova, okolnih bulevara sa kružnim tokovima, parkova, obdaništa, samo su kafa i voda na račun prodavca bile stvarne. U pitanju je svet u kojem će vam mašta do te mere proraditi da ćete brzo zaboraviti da je zbog ovog projekta suspendovano pravo i pravda u Hercegovačkoj ulici, da ga je domaća arhitektonska struka ocenila besmislenim i štetnim, da je „Lastina“ autobuska stanica izmeštena iz centra „bogu iza leđa“ (iza naselja Medaković 3), da se autobuska stanica BAS gasi, a nova na Novom Beogradu još nije „iznikla“, da od kako ne postoji Glavna železnička stanica niko ne zna za koji pravac vozovi kreću sa Prokopa, a za koji iz Topčidera ili iz Zemuna, da će vojni penzioner iz hotela Bristol ostati bez krova nad glavom… Ako mislite da vas razgledanje luksuznih stanova sa visokim cenama neće ništa koštati, tu ste u pravu. Račun na naplatu projekta za koji je većina ugovora još uvek pod velom državne tajne stići će tek u narednim godinama, a otplaćivaće se verovatno decenijama.

Stanovi za kolekcionare

Oštrom oku prodavca nije promaklo da reporteri Danasa kao kupci nemaju potrebu da u virtuelnom svetu gledaju stanove u „Kuli“ koja će biti najelitniji stambeni objekat u Beogradu na vodi.

„To nije za vas, to su stanovi za kolekcionare, od 600.000 evra pa naviše. Tu će kupovati samo biznismeni koji vole da pokažu da imaju stan u elitnom delu Beograda, a pitanje je koliko će u njemu zapravo boraviti. Za vas je ipak nešto jednostavnije“, objasnio nam je prodavac uz široki osmeh.

Svaki mesec po 100 evra i kada otplatite stan

Kupovinom stana nisu prestale vaše finansijske obaveze. Kako će sve zgrade imati recepciju, a većina njih bazene, teretanu i ostale propratne sadržaje koje treba održavati, imaćete i kada se uselite obavezu plaćanja tih usluga koja nije opciona. Plaća se zavisno od kvadrature stana, a prosečni mesečni troškovi otprilike će iznositi 100 evra.