Novinarka bez kompromisa 1Foto: Medija centar

Povodom smrti novinarke Olivije Rusovac u Medija centru, u organizaciji NUNS-a, održana je komemoracija u prisustvu porodice, kolega i saradnika.

O nekadašnjoj novinarki Radio Beograda, autorki emisije „Doba razuma“, novinarki lista „Republika“ i antiratnoj aktivistkinji govorili su predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i kolege Zlatoje Martinov i Ljubiša Vujošević.

Bodrožić je podsetio da je Olivija Rusovac osnivačica ovog novinarskog udruženja, kome je puno pružila tokom svog rada.

– Olivija Rusovac je bila sjajna novinarka, devedesetih antiratna aktivistkinja, svojim zalaganjem bila je najaktivnija članica NUNS-a i jedna od njenih osnivača, njen doprinos je nemerljiv. Pomagala nam je naročito kao deo redakcije „Republike“, koja je od početka bila uz NUNS. Svi iz redakcije „Republike“ su i mene lično i kolege u Kikindskim novinama svim srcem podržavali, a među njima i Olivija Rusovac, na čemu sam joj posebno zahvalan. Ona je svim svojim snagama pomagala našoj redakciji u nevolji. Bila je hrabra, poštena novinarka, koja je bez kompromisa bila protiv ratnog ludila koje nas je zahvatilo i ostavila je svojim radom veliki trag u našem novinarstvu – rekao je Željko Bodrožić.

Zlatoje Martinov podsetio je da je moto Olivije Rusovac bio da se samo razumom može doći do boljeg, pravednijeg društva a ne politikom koja će voditi ratnim sukobima.

– U „Republici“ je bila 27 godina, sa njom se znam iz tog kriznog, ratnog perioda. Ona je zajedno sa Nebojšom Popovim, Mirkom Đorđevićem, Ljubišom Rajićem i svojim suprugom, bila na liniji borbe protiv stihije, straha i nasilja, koje je ovladalo jugoslovenskim prostorima. Brzo je postala istinski stub časnog, poštenog i objektivnog novinarstva. Shvatila je da novinarstvo u posebnim prilikama kakvi su ratovi, mora da bude glas razuma, izvor istine. Bavila se i posleratnim stanjem u srpskom društvu, njoj je „Republika“ značila više od bilo čega drugog – naveo je Martinov.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.