Foto: Nenad Kovačević

Osim tog priznanja, njen prilog „Igrice za decu sa autizmom“ je proglašen i za najbolji u kategoriji televizijskog novinarstva.

Ona je snimila priču o Milanu Popoviću iz Arilja, koji je osmislio sajt „Razvojne igrice – učimo reči“ kako bi pomogao svom detetu i drugoj deci sa teškoćama u razvoju da savladaju prepreke u učenju i komuniciranju.

U kategoriji radio novinarstva nagrađena je Marija Stanković iz RTV Vranje za prilog „Radionice za osobe obolele od multiple skleroze“, koje se organizuju u Vranju, a kojima se afirmiše aktivizam obolelih od te bolesti. „O seksualnom razvoju mladih žena sa invaliditetom u Srbiji – Iz ličnog iskustva“, naziv je teksta, autorke Marijane Čanak koji je objavljen na Portalu o invalidnosti, a koji je proglašen za najbolji na internetu. Tekst se bavi temom o kojoj se retko govori, briše tabue i pomera granice.

Jeleni Jorgačević Kisić, novinarki nedeljnika Vreme, pripala je nagrada u kategoriji štampanih medija i to za tekst „Neljudsko igranje ljudskim životima“, kojim je ukazala na to da se posle 14 godina prekida pružanje usluge stanovanja uz podršku za osobe sa intelektualnim poteškoćama u Beogradu. O najboljima na konkursu, na kome se nagrađuju medijski prilozi koji promovišu aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom i na kome je pristigla 21 prijava, odlučivao je žiri u sastavu: Zorica Savić iz Čačka i Sonja Urošević iz Niša, novinarke koje su nagrađene na prošlogodišnjem konkursu, i Biljana Kuzmanović, novinarka iz Užica.

Proglašeni su i najbolji srednjoškolski radovi na literarnom konkursu istog Udruženja na teme: „To što smo mi drugačiji, vas čini bogatijima“ i „Pogledaj nas očima deteta“. Prva nagrada je pripala Nikoli Milovanoviću iz Užičke gimnazije, koji je pobedio i prošle godine, dok su drugu i treću nagradu osvojile Milica Maksimović i Milica Ćirjanić iz Tehničke škole u Kosjeriću. LJiljani Jovanović iz gradske uprave Užice pripala je specijalna nagrada za doprinos u unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Danas dodela na „Kikinim danima“

Nagrade će biti dodeljene u ponedeljak, 18. marta, u 18 časova u GKC Užice, na završnici manifestacije „Kikini dani“ koja neguje sećanje na Tijanu Petrović Kiku (1985 – 2013), dugogodišnju portparolku Udruženja i aktivistkinju u borbi za prava osoba sa invaliditetom.

Povezani tekstovi