Kosovska policijska služba saopštila je sinoć da je u 17.45 normalizovan saobraćaj na prelazu Merdare, nakon demonstracija rezervista iz Kuršumlije.
Nekoliko stotina vojnih rezervista iz Kuršumlije prešlo je juče oko 13.30 administrativni prelaz Merdare i ušlo na Kosovo i Metohiju kako bi protestovali zbog jednostrano proglašene nezavisnosti pokrajine.
Rezerviste je u blizini administrativne linije dočekao kordon Kosovske policijske službe, koji su postavili bodljikavu žicu, ali su je rezervisti sklonili i ušli dublje u Pokrajinu, javile su novinske agencije.
Obučeni u vojne uniforme, rezervisti su kamenicama gađali pripadnike KPS i zapalili gume u blizini punkta kosovske policije. Pripadnici Kfora su zatim došli kod Merdara i napravili novi kordon, dok se KPS povukla nazad. Protest su obeležile parole „Kosovo je naše“, „Kosovo je srce Srbije“ i „Ne damo Kosovo“. Vojni rezervisti su na Merdare stigli sa mitinga u centru Kuršumlije odakle su poručili da će diplomatskim i svim drugim sredstvima braniti Kosovo.
„Nakon što su demonstranti prošli na neutralnu zonu, oko 20 metara sa kosovske strane, kosovske policijske snage su postavile barikade. Učesnici protesta, od kojih su neki bili pod maskama, doneli su i kod barikada zapalili dve automobilske gume“, navodi se u saopštenju KPS. Dodaje se da su neki od učesnika protesta kamenjem gađali pripadnike KPS i da je tada povređen jedan pripadnik specijalne jedinice KPS-a. Potom su demonstranti podmetnuli požar na ledinama sa obe strane neutralne zone, navodi KPS. U saopštenju se navodi da policija nije intervenisala, dok su demonstranti napustili Merdare oko 16.30. Međutim, izveštač agencije Beta sa Merdara video je upotrebu vodenog topa protiv demonstranata, kao i da je u jednom trenutku došlo do direktnog sukoba pripadnika Kfora i demonstranata. Demonstracije su okončane nakon upotrebe vodenog topa.
Takođe, u Leposaviću su preksinoć mirnim protestom nekoliko stotina građana ove opštine započela svakodnevna okupljanja, koja će se održavati od 19 sati u većim sredinama ove opštine, javio je Radio KIM.