Odbačene prijave protivkandidata Zagorke Dolovac 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ne samo što je osporena kandidatura bivšeg Okružnog tužioca u Novom Sadu Miodraga Malog, već je komisija Državnog veća tužilaca iz istog razloga odbacila prijavu i druge kandidatkinje koja je pored Zagorke Dolovac, konkurisala za poziciju republičkog javnog tužioca.

Kako je Danasu rečeno u Državnom veću tužilaca, Komisija za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti podnetih prijava na konkurs za izbor kandidata za republičkog javnog tužioca je u toku postupka razmatranja utvrdila da prijave koje su podneli Svetlana Tekić iz Beograda i Miodrag Mali iz Novog Sada, ne ispunjavaju uslove za kandidovanje koji su predviđeni Poslovnikom o radu Državnog veća tužilaca, s obzirom da podnosioci nisu dostavili Veću konkursnu dokumentaciju koja je propisana kao obavezna, shodno čl. 50 Poslovnika.

„Iz navedenog razloga prijave ovih podnosilaca su odbačene kao nepotpune, o čemu su podnosioci obavešteni službenim putem uz pouku o pravnom leku u vidu mogućnosti ulaganja prigovora Državnom veću tužilaca u roku od tri dana od dana prijema odluke“, navode u DVT-u.

Podsetimo, Danas je već preneo da je u ponedeljak Miodrag Mali, nekadašnji okružni tužilac podneo prigovor na ovu odluku komisije i o tome će morati na narednoj sednici da odlučuje veće. Tim većem predsedava aktuelna republička tužiteljka Zagorka Dolovac, koja je za sada jedini kandidat čija prijava nije osporena.

Danas u toku jučerašnjeg dana od advokatice Svetlane Tekić nije uspeo da dobije informaciju da li je i ona podnela prigovor na odbacivanje njene prijave.

Poslovnik o radu DVT-a propisuje da uz prijavu na konkurs mora da se dostavi overena kopija diplome pravnog fakulteta, kopija uverenja o pravosudnom ispitu, uverenje o državljanstvu, izveštaj iz kaznene evidencije, uverenje o zdravstvenoj sposobnosti, izjava podnosioca o tome da li mu je prestao radni odnos zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa u državnom organu, potvrda o radnom iskustvu u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita, kao i ličnu i radnu biografiju.

Potpunu dokumentaciju, prema sudu komisije, do sada dostavila je samo aktuelna republička tužiteljka koja je pretenduje na treći mandat na čelu tužilaštva. Ona je pred Komisijom za vrednovanje programa organizacija i unapređenja rada tužilaštva, iznela svoj program.

„Verujem da sam svojim prethodnim iskustvom, ostvarenim rezultatima, odličnom saradnjom sa drugim državnim organima i koordinacijom u sprovođenju i zaštiti javnog interesa, demonstrirala kapacitet i sposobnost da uspešno rukovodim Republičkim javnim tužilaštvom i javnim tužilaštvom Republike Srbije i nadam se da ću biti u mogućnosti da nastavim odlučnu borbu protiv kriminala, jačanje kapaciteta javnog tužilaštva, intenziviranje međunarodne saradnje i posvećeno učešće u izradi i sprovođenju najvažnijih strateških dokumenata Republike Srbije, prema prioritetima Republike Srbije i prema ovom Programu organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022-2028 godine“, između ostalog stoji u programu aktuelne republičke tužiteljke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Odbačene prijave protivkandidata Zagorke Dolovac”

  1. Kada progovore oni koji odlicno znaju kako, ko je i po cijoj instrukciji pripremao prijavu Zagorki Dolovac za funkciju koju nikada nije zasluzila kao i javnosti obelodani podatke o visokoj korupciji, kriminalu koji se krije iza poludementne tuziteljke – vrh ledenog brega ce se otopiti i istina ce bljesnuti u svojoj punini. Ako to ne ucine ljudi cija je to misija jer su kukavice vrlo brzo ce to uraditi samo vreme u kome se istine same odaju. Holografskim igracima nece biti dobro, ne prepoznaju neumitne brze promene zbog njihove zaslepljenosti njihovom laznom veličinom. Bilo koji zamenik javnog tuzioca sa radnim iskustvom od deset godina taj posao bi mnogo bolje radio od Zage jer ga ona i ne radi. Taj kandidat za ovu funkciju verovatno ne bi pristao da svakog meseca odvaja od plate i daje barem polovinu zaštiti. Sve u pravosudju uopste je dovedeno do apsurda sto izaziva gnev javnosti.

  2. Normalno da samo Zagorka ispunjava uslove konkursa, jer se za tužioca traži osoba koja se neće baviri svojim poslom, već će samo primati dobru platu i šutjeti. Za to vrijeme će AV sve optuživati i oslobađati preko svojih 22 televizija, na čelu sa Pinkom. Jedino je sigurno da će Zagorka obavljati ovu funkciju u skladu sa traženim, jer se za 12 godina svoga mandata nije nijednom pojavila u ulozi državnog tužioca i sigurno se nikada nije umiješala u svo posao. Zato prijave svih ostalih kandidata treba odbaciti ili iste pohapsiti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.