Odbrana Gucatija i Haradinaja biće spremna za suđenje 30. avgusta 1Foto: Pixabay/qimono

Branioci vođa Udruženja boraca OVK Hisnija Gucatija (Hysni) i Nasima Haradinaja najavili su pred sudom za zločine OVK u Hagu da će za suđenje biti spremni 30. avgusta.

Gucati i Haradinaj optuženi su za zastrašivanje svedoka i ometanje pravosudnog postupak zato što su, u septembru prošle godine, u Prištini objavili poverljiva dokumenta tužilaštva.

Na današnjoj raspravi o stanju u postupku, Gucatijev branilac Džonatan Ris (Johatnan Rees) rekao je da će za početak suđenja biti spreman „u nedelji od 30. avgusta“.

S Risom se njim se potom složio advokat Tobi Kedmen (Toby Cadman) koji brani Haradinaja.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou) ranije je naznačio da će predmet 30. juna predati raspravnom veću koje će suditi Gucatiju i Haradinaju.

Tužilac Džejms Pejs (James Pace) potvrdio je u sudnici da će do 9. aprila sudu podneti pretprocesni podnesak u kojem će detaljno opisati dokazni postupak protiv Gucatija i Haradinaja na predstojećem suđenju.

Zastupnici optužbe ranije su nagovestili da će ubrzo potom biti spremni za suđenje tokom kojeg će pred sudije izvesti 10 svedoka.

Pejs je ponovo negirao da je tužilaštvo bilo umešano u curenje dokumenata zbog čijeg su objavljivanja optuženi Gucati i Haradinaj.

„Tužilaštvo nije bilo umešano u dostavljanje dokumenata Udruženju boraca OVK. Nije bilo nikakve nameštaljke“, naglasio je Pejs.

Odgovarajući na zahtev odbrane da joj tužilaštvo dostave snimke osobe koja je dokumente donela u sedište Udruženja boraca OVK, Pejs je rekao da predmet postupka nije ko je doneo taj materijal, već šta su Gucati i Haradinaj s njim potom učinili.

U februaru ove godine, glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) je, u intervjuu za prištinski list Koha ditore, izjavio da „dostupnost nijednog od tih dokumenata nije bila rezultat bilo kakve zloupotrebe bilo kog člana osoblja tužilaštva“.

Optužnica Haradinaja (57) i Gucatija (53), u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Krajem septembra 2020, Gucatija i Haradinaja su uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen).

Haradinaj je pred sudiju za prethodni postupak Nikolu Gijua (Nicolas Guillou) bio izveden 18. decembra prošle godine, ali je tada iskoristio pravo da odloži izjašnjavanje o krivici.

Istog dana, Gucati je izjavio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Kada je, 8. januara, ponovo bio izveden pred sudiju, Haradinaj je odbio da se izjasni o krivici. Sudija Giju je, po pravilima, potom u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.