Foto: Gradska opština Zemun

Njihovo druženje je počelo 18. avgusta, a trajaće do 22. avgusta. Tokom pet dana boravka, pored edukativnih radionica gde se upoznaju sa maternjim jezikom, biće u prilici da upoznaju kulturno-istorijske spomenike Beograda, uživaju u rekreaciji i druženju sa vršnjacima.

Zemun je bio njihov domaćin 20. avgusta, kada su mališani obišli Zemunski kej, Milenijumski spomenik na Gardošu i Veliko ratno ostrvo. Tokom posete kuli na Gardošu imali su prilike da pogledaju izložbu “PodZemun“ i saznaju nešto više o zemunskim lagumima, a na popularnoj plaži Lido sa radošću su uzeli učešće u zabavno – sportskom programu.

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić rekao je da je Opština sa zadovoljstvom prihvatila da po drugi put bude domaćin dragim gostima i sunarodnicima koji žive u Republici Hrvatskoj.

“Čast nam je što smo u prilici da po drugi put budemo domaćini deci iz svih delova Hrvatske. Letnja škola srpskog jezika, istorije i kulture “Sveti Sava“ je prilika da deca upoznaju svoj identitet, svoje korene – bogatu istoriju ovog podneblja i da na taj način temelje svoju budućnost. Naša je želja da im utisci koje ponesu iz otadžbine ostanu u dugom i lepom sećanju, i da nastave da održavaju vezu sa prijateljima koje su ovde stekli“, rekao je Matić.

Tokom boravka mališana u Zemunu dobri domaćini su im bili i načelnica Uprave Gradske opštine Zemun Katarina Zrilić, zamenik načelnice Uprave Aleksandar Grdinić, član Veća Grada Beograda Gavrilo Kovačević i urednica “Zemunskih novina“ Andrijana Kukolj.

Organizator ovog druženja je Sanja Lakić, koja najavljuje zanimljive sadržaje i za narednu godinu.