Zavetnicima i njima sličnim ovo nije prvi put da upućuju otvorene pretnje organizacijama civilnog društva, a takođe nije ni prvi put da institucije ostaju potpuno neme na ovakav slučaj, piše u saopštenju.

Pretnje kojima je oblepljena Kuća ljudskih prava i demokratije dolaze samo dan nakon nakon izlaska izveštaja Amnesty International o stanju ljudskih prava, u kome je ocenjeno da su aktivsti za ljudska prava često meta različitih napada i da se njihov angažman odvija u toksičnom okruženju kreiranom od vladajućih struktura, navodi Inicijativa.

Praksa nekažnjivosti i nedostatka javne osude ovakvih napada dovela je do toga da su oni postali deo svakodnevice u radu nevladinih organizacija, smatra Inicijativa.

Postavljamo pitanje institucijama države da li su sada Zavetnici nadležni da odlučuju ko će i do kada raditi svoj posao u ovoj zemlji, piše u saopštenju.

Ukoliko je ovo slučaj onda država treba ozbiljno da se zapita da li je uopšte država ili samo aparatura koja zavetom ćutanja podržava sejanje straha i ugrožavanje svih onih koji pomisle da se bave ljudskim pravima, ističe se u saopštenju.