Foto: EPA / WAGNER MEYER

Ona je ukazala da su nakon pet godina lobiranja i zagovaranja raznih institucija, uz podršku Američke ambasade uspeli da otvore centar koji će imati veliki značaj za pripadnike LGBT populacije.

„Evidentno je da je u poslednjih par godina povećana vidljivost LGBT populacije, što je ohrabrilo ljude da progovore i prijave nasilje, da govore o problemima i o onome šta im je potrebno“, rekla je Čeh.

Ambasador SAD u Srbiji Kajli Skot je naveo da se i u Americi pripadnici LGBT zajedica susreću sa mnoštvom socijalnih problema. On je izneo podatak da je 40 odsto beskućnika izrazilo pripadnost toj zajednici, što pokazuje koliko su odbačeni od porodice i društva.

„Vidljiv je napredak u poštovanju ljudskih parav u Srbiji, ali još je dug put borbe pred nama, a ovaj Centar je veliki korak na tom putu“, rekao je Skot.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je izražila želju da Srbija postane društvo u kome ne mora da se čeka godinama da bi se iskazao identitet, već da svi dobiju punu podršku društva i razumevanje da budu ono što jesu. Janković je istaklam da su u Srbiji najugroženija prava transrodnih osoba.

„Drop In “ centar je osmišljen kao dnevni boravka za pripadnike LGBT populacije u kome je obezbeđeno psihološko svetovalište, kao i mogućnost testiranja na HIV i ostale polno prenosive bolesti.

Povezani tekstovi